България си е написала домашното – изпълнила е всичко необходимо

...
България си е написала домашното – изпълнила е всичко необходимо
Коментари Харесай

Маргаритис Схинас: България е изпълнила всичко необходимо за присъединяване към Шенген

„ България си е написала домашното – изпълнила е всичко належащо за присъединение към Шенген. Направила го е с консенсус, поредно, за дълъг и резистентен интервал от време, тъй че да може да бъде доказано от поредицата задачи и механически инспекции, които бяха извършени в България и Румъния. “. Това разяснява в изявление пред Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Мисля, че забавянето в присъединението на България и Румъния към Шенген няма практическо опрощение. Може да има политическо такова или някои страни членки да имат различен тип проблеми, само че що се касае до техническия аспект на влизането на България и Румъния в Шенген няма никакво подозрение по въпроса. Моят съвет е да имате малко самообладание – съгласно мен няма да отнеме още доста време, считам, че ще се случи скоро, “ съобщи Схинас в предаването „ Брюксел 1 “.

„ Не съм сигурен дали някакъв правосъден път като този, който румънското държавно управление преглежда, би оказал помощ за разрешаване на казуса, тъй като в този момент са нужни политически воля и консенсус в Съвета на Европейски Съюз. Колкото повече време минава, колкото по-очевиден е напредъкът на България и Румъния за присъединението към Шенген, толкоз по-малко отпор ще има измежду страните членки. И като грък си представям какво би означавало за първи път в югоизточна Европа да имаме Бенелюкс на Балканите – пространство за свободно пътешестване за 40 милиона европейци, които могат да обикалят от Дунав до Егейско море. Това ще промени Европа “, разяснява еврокомисарят Схинас във връзка с желанието на Румъния да желае обезщетения за загубите от неприемането си в Шенген.

По думите му, след многото избори, „ фактът, че в този момент България е намерила път към политическа непоклатимост с държавно управление с явен небосвод оказва помощ значително “.

„ Но желая да повторя още веднъж – няма какво да поправяте, тъй като и преди този момент държавно управление България си е свършила работата. Но несъмнено, това, че имате по-стабилна политическа система в България разрешава да се употребяват повече политически причини. Не желая да слагам периоди, само че дано повторя, че по отношение на нас, до Европейската комисия, това би трябвало да се случи час по-скоро. В съвършения случай – преди края на сегашния политически цикъл, “ добави еврокомисарят в изявлението, обещано тъкмо преди речта на Урсула фон дер Лайен в Екологичен потенциал тази сряда, в която имаше апел за по-бързо приемане на България и Румъния в Шенген.

По отношение на наводненията в южната част на Европа и получената през седмицата помощ от Гърция в размер на 2,2 милиарда евро след среща сред премиера Мицотакис и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург, Маргаритис Схинас, който е еврокомисар от Гърция, разяснява:

„ Случилото се в Гърция през това лято е невиждано. Цяла поредност от естествени бедствия, която в никакъв случай не се е случвала до момента в историята. За да придобиете визия за размера на казуса – в Тесалия, при наводненията за три часа количеството превалявания е същото, що се касае за три години. Случилото се е оттатък всички метеорологични модели, които могат да предвещаят сходно злополучие. Щетите също са невиждани, по тази причина образуваме изчерпателен пакет за тази част от Гърция, за Тесалия, която е главната земеделска територия на страната. Ще се съберат средства, които не са изразходени по време на предходната кохезионна рамка, със средства, които можем да разместим с някаква еластичност в актуалната кохезионна рамка до 2027 година, както и ще се преразгледа гръцкият План за възобновяване, в който има обилни финансови запаси. Според нас гъвкавото съчетаване на разнообразни ефикасни принадлежности от тези запаси ще помогне на Гърция да се изправи още веднъж на крайници. “

„ Запознати сме и със забележителните наводнения в България, само че тази полемика за гръцката обстановка е подбудена от мащаба на казуса, който е невиждан освен на национално ниво, само че и на европейско. България първо би трябвало да оцени въздействието от наводненията и цената на породените вреди – дали са били аграрни земи, инфраструктура, като въз основа на това България може да изиска поддръжка от Европейски Съюз “, отговори Схинас на въпрос на водещата, обвързван с безпрецедентността на наводненията и в България.

На въпрос на Милена Милотинова за разширението на Европейски Съюз и Република Северна Македония (РСМ), Маргаритис Схинас съобщи:

„ Както знаете, системата, използвана за всевъзможни договаряния за разширение на Европейски Съюз, е на правилото на „ регатата “. Както при регатата в морето, всички плават по едно и също време, само че завършването зависи от качествата и уменията на капитана и екипажа, от времето, от изискванията в морето, тъй че няма условиe всички да стартират и завършат по едно и също време. Системата на „ регатата “ значи, тези страни, подготвени да отговорят на условията за разширение във връзка с 35-те преговорни глави, когато се приготвят – влизат. Толкова е просто. Няма обещания или изискване за групово разширение с всички. Правилата са идентични, важат за всички, и когато ги покриете – се присъединявате. “.

Попитан, в случай че Република Северна Македония не гласоподава измененията в Конституцията и не включи в нея българите, наред с другите елементи от нации в страната, каквото е контрактуваното авансово изискване по европейската преговорна рамка, Албания ще продължи ли независимо по пътя на европреговорите, каквито мнения има в последно време, или не, Маргаритис Схинас отговори:

„ Република Северна Македония към този момент промени Конституцията си един път – за името на страната, с цел да отрази Преспанското съглашение. И в този момент още веднъж са предложили нови конституционни промени, които да отразят контрактуваното с България. Това, което остава, е гласуването в Народното събрание на Северна Македония, което да подхожда на контрактуваното. Не желая да осъждам авансово какво ще се случи. Брюксел и комисарите не трябва да се намесват в конституционните и политически работи нито на страните членки, нито на евентуалните страни членки. Но този развой, доколкото разбирам, е в развой на осъществяване, не е нещо, което е прекъснато или изоставено. Уверен съм, че Северна Македония ще предприеме тази решаваща стъпка, нужна с цел да започва договаряния. И в случай че го създадат, ще имат благоприятни условия за договаряния и участие. А в тази ситуация на Албания също има доста условия, които би трябвало да изпълнят нашите албански другари. Не са същият тип условия, само че е същият развой на правилото на „ регатата “ – който е подготвен – се причислява. “.

„ Изпълнението на интернационалните договорености е абсолютният най-малко, който се изисква от страните членки, и считам, че Северна Македония върви по този път. Но дано бъда напълно явен: след многото неприятни преживявания, които сме имали в предишното, няма по какъв начин нова страна да се причисли към Европейски Съюз, без да се е справила с всички свои проблеми, свързани с история, конституционни промени и промени. Няма метод Европейският съюз да одобри нови страни с проблемите им. Тези проблеми те би трябвало да разрешат преди да станат част от фамилията “, съобщи заместник-председателят на Европейска комисия на въпрос дали РСМ извършва сега Преспанското съглашение, подписано с Гърция.

По думите му заканите и рецесиите, пред които трябваше да се изправи този състав на Европейска комисия, са невиждани.

„ Трябваше да се оправим с първата пандемия от 1918 година насам, с поредни рецесии с миграция, хибридни закани и война на границата ни. Всички кошмарни сюжети се случиха в тези четири години и половина, само че има две изводи, два научени урока. Първо, Европа се потвърди като доста по-устойчива и издръжлива, в сравнение с мнозина биха помислили. Непоколебимо се изправихме против тези закани, справихме се с пандемията, изпълнихме най-голямата стратегия за имунизации в историята на човечеството, въведохме Фонда за възобновяване, отговорихме на хибридните закани и миграцията, оказваме помощ на Украйна във войната. Първият извод от това е, че Европа беше разтърсена, само че не се срина. Вторият урок е, че в този момент Европа би трябвало да се застане крепко като самостоятелна геополитическа мощ, сама, независимо, самостоятелно, без да зависи от снабдители от трети страни за сила или първични материали. Трябва да можем да се организираме сами за себе си, което значително към този момент се случва “, съобщи Маргаритис Схинас.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР