България ще започне да получава газ от Азербайджан, когато бъде

...
България ще започне да получава газ от Азербайджан, когато бъде
Коментари Харесай

Баку: Газ от Азербайджан за България ще потече след завършване на интерконектора с Гърция

България ще стартира да получава газ от Азербайджан, когато бъде приключен интерконтеконекторът с Гърция. Това съобщи външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещаване в София.

В отговор на въпрос на БГНЕС той сподели, че с южния газов кулоар, осъществен от Азербайджан с редица държави-партньори, за първи път доставките на газ ще стигат от азербайджанската част на Каспийско море до Европа.

„ Според изискванията по контракта първичните купувачи на газови доставки са планувани да бъдат морски страни от Европейски Съюз – Италия, Гърция, България. Така, както постановяваше контракта,Азербайджан реализира втората фаза от Южния газов кулоар, която е Трансадриатическия газопровод, и доставките на газ стартираха в последния ден на 2020 година Това е голям план – 3005 км газопровод, който минава през много сложни географски местоположения, само че Азербайджан приключи своя ангажимент, приключи построяването на газопровода, стартирайки доставките на газ. ”

Другата част на този контракт, добави Байрамов, която се отнася до доставките на газ до България, планува да бъде осъществен интерконектора сред България и Гърция.

„ В края на 2020 г.тази част от плана, която не е ангажимент на Азербайджан, не беше приключена. Със завършването на интерконектора, което всички чакаме да стане по-скоро по-рано, в сравнение с по-късно през втората част от тази година, частта от съглашението, която се отнася до доставките на газ до България, ще бъде изпълнена ”, заключи външният министър на Азербайджан. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР