България ще загуби стотици милиарди, ако до май не започне

...
България ще загуби стотици милиарди, ако до май не започне
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: България ще загуби стотици милиарди, ако до май не започне строителство на 321 и 322 лот на коридор IV

" България ще загуби стотици милиарди, в случай че до май не стартира строителство на 321 и 322 лот на кулоар IV. Има риск България да престане да бъде директна дестинация ", сподели от парламентарната естрада Борислав Гуцанов от ПГ на Българска социалистическа партия, информира  пресцентърът на социалистите.

" От парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ преди повече от 10 години направихме първите сондажи на строителството на автомагистралите и доказахме, че те не се строят по метода, по който би трябвало да се прави това строителство. Преди 5-6 години още веднъж направихме сходни сондажи и още веднъж сигнализирахме прокуратурата. За жал, това стана нарицателно злоупотребите в този отрасъл и инхаус процедурите, от нещо положително, се трансфораха в нарицателно за корупция ", сподели още той по време на чуването на служебния министър на районното развиване и благоустройство Младен Шишков, инициирано от " Българска социалистическа партия за България ".

По време на чуването от левицата насочиха голям брой въпроси, свързани с трите най-важни транспортни коридора в страната ни.

" С развиването на пристанищата в източната част на Средиземно море и изключително Атина-Солун-Александруполис, построяването оптимално бързо на трансевропейския транспортен кулоар IV е един от най-важните транспортни коридори за страната ни ", уточни Гуцанов.

Депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Манол Генов насочи въпрос към министър Шишков, обвързван със периодите по отчета за влияние върху околната среда на автомагистрала " Струма ": " Там има и тънки бюрократични моменти. Трябва да се направи разбор за въздействието на ограниченията, които са посочени в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, с цел да бъдат реализирани задачите. В какъв период ще възложите този разбор и по кое време допускате, че той ще бъде към този момент разполагаем? “, попита Генов.

" Повече от 1 година се ръководи страната от служебни кабинети. В този случай, когато приказваме за едната част от транспортен кулоар IV – ОВОС-а ще изтече в средата на май. Ако до тогава не стартира действителното строителство и не се подпишат контракти за лотовете 321 и 322, то тази автомагистрала няма да може да бъде приключена. Става въпрос за стотици милиарди, които страната ще изтърве, в случай че Народното събрание и Министерски съвет не вземат верните ограничения ", предизвести от своя страна Борислав Гуцанов.

Той обърна внимание и на риска България да престане да бъде директна дестинация.

" Участъкът Монтана-Враца се намира в предаварийно положение – към момента не е несъмнено трасе и няма стартирало възлагане. Ако не се подпишат договорите за Кресна и в случай че не се усили оптимално бързо строителството към Видин, този план ще бъде дефинитивно изпуснат ", добави социалистът.

Във връзка с Автомагистрала " Черно море " Гуцанов посочи, че по време на постоянното държавно управление е стартирана Оценка на въздействието върху околната среда и е имало прогрес и по тази причина помоли министъра да даде настояща информация по дейностите за построяването на автомагистралата. " Няма да разясня нарушаванията и вероятно кражбите, уповавам се прокуратурата най-сетне да се произнесе по този въпрос. Не е обикновено 50 години да се строи тази автомагистрала и да няма връзка сред София и Варна ", разяснява Гуцанов за строителството на Автомагистрала " Хемус ".

В умозаключение той дефинира инфраструктурата и транспортните коридори като извънредно значима част от стопанската система на страната ни.

" Смисълът на този спор е по какъв начин да създадем по този начин, че по-бързо да се случват тези инфраструктурни обекти. Поне за такива неща би трябвало да има общо виждане на политическите партии ", безапелационен бе депутатът от левицата.

" Нека да имаме едно вярно обмисляне и да са ясни всичките коридори. Ако е нужна законодателна самодейност, ние от Българска социалистическа партия сме подготвени на такава. Не е обикновено толкоз значими обекти да не могат да се построят 50 години. Това е неуместно. Или ние имаме волята да погледнем държавнически на тези процеси, или продължаваме да седим в тази дупка. Защото тук става въпрос за хиляди работни места и действителни доходи в стопанската система на страната ", сподели още Борислав Гуцанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР