България ще вземе от САЩ още три ракети Sidewinder AIM

...
България ще вземе от САЩ още три ракети Sidewinder AIM
Коментари Харесай

Парламентът одобри да купим още три ракети за F-16

България ще вземе от Съединени американски щати още три ракети Sidewinder AIM 9Х Блок II - това взеха решение депутатите след къс спор по Ратифициране на Договора.

В дебата Николай Дренчев от " Възраждане " разяснява, че това е дребен контракт от общия пакет по придобиване на самолетите F-16. Той посочи, че това са дребни ракети за непосредствен маневрен пердах, 80 кг, поразяват задачата от 3 км. " Получихме предложение, подписано от някогашния длъжностен министър на защитата Георги Панайотов, с което се променя предлагането и цените се трансформират, както са решили и без логичност, вместо 12 - получаваме 15 ракети ", уточни Дренчев.

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че това е общоприета процедура, само че опозицията държи да има представител на държавното управление в Народното събрание по тематиката. МС и държавното управление са съгласни с параметрите на съглашението и би трябвало да се подходи отговорно, да се спре политиканстването и внушенията, сподели другояче той. Дренчев опонира, че е намерил договорите и цените са " забавни и завоалирани ".  " Искат да се добави покупката на още 8 самолета, няма по какъв начин да е ясно преди да са получени самолетите - да подписваме ново съглашение ", счита той. Аргумент за него е, че ракетите ги няма на склад, а на концепцията, че след години ще има 2-3 ракети. Гаджев му отговори, че никой не държи на склад ракети и те би трябвало да дойдат дружно със самолетите.

Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи възрази против това, че държавното управление не е приело тяхно запитване по въпроса с претекстове, че не е законово, " Вихрушката на властта лъже алангро в комплицирана обстановка с първоаприлски фактологически грешки, което е основа на общата политика на държавното управление ", добави той.

В последна сметка договорът бе утвърден със 134 гласа " за ", 4 срещу, 17 въздържали се. Така - страната ни ще получи още три ракети за изтребителите F-16. Към този стадий имаме 15 ракети, за 7 самолета по две, а за осмия - една. С новия контракт и осмият аероплан ще има два ракети, а две ще са в запас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР