България ще внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

...
България ще внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

България ще внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври

България ще внесе в Брюксел Плана за възобновяване и резистентност до 15 октомври. Това по-рано през днешния ден в Маджарово служебният министър председател Стефан Янев. Той съобщи още, че идната седмица се чака решение за потребление на нов тип гориво за въглищните централи и опция за преквалификация на хората, заети в минната промишленост и производството на електрическа енергия.

Средата на октомври е крайният период за подаване на проекта за възобновяване и резистентност в Брюксел, сподели министър председателят Стефан Янев. Той добави, че към момента се водят диалози с Европейската комисия за завършване на противоречивите въпроси.

" Предизвикателствата са доста. Не са едно, не са две. С проекта за възобновяване и резистентност сме подхванали нужните ограничения, тъй че в огромната си част той е приключен ", съобщи Стефан Янев, длъжностен министър ръководител.

По мотив зелената договорка служебният министър председател разяснява, че към момента се договаря с Европейската комисия за отсрочване на периода за въвеждането ѝ. Според Янев част от решението е заложено и в проекта за възобновяване и резистентност

" Въпросът е сложен, той касае голям брой хора, заети в тази промишленост по едно и също време в производството на електрическа енергия и в минната промишленост защото приказваме за въглищните централи, които разчитат на лигнитни въглища... Едновременно с търсене и заменяне на тези мощности с различен тип гориво едноврменно с търсене на опция за реализация и преквалификация на хората, заети сега в минната промишленост и всичко това би трябвало да бъде контрактувана и решено в границите на идната седмица като пакет ", съобщи Стефан Янев.

Все още няма решение на държавното управление дали и по какъв метод ще бъде подкрепят бизнеса поради увеличените цени на газа. А що се отнася до високите цени на електрическата енергия министър председателят заяви, че ще се търсят обезщетения за отбрана на дребните и междинни предприятия. Назначени са и инспекции.

По мотив кандидат-президентската конкуренция Стефан Янев акцентира, че няма нищо изненадващо в това избрани хора и партии да издигат разнообразни кандидатури и да търсят реализация на една или друга своя платформа.

Автор: Румяна Стефанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР