България ще участва в тегленето на общ дълг на Европейския

...
България ще участва в тегленето на общ дълг на Европейския
Коментари Харесай

ЕС ще тегли общ дълг, България участва с гаранции за 107 млн. евро

България ще взе участие в тегленето на общ дълг на Европейския съюз, като за задачата ще издаде държавни гаранции в размер на почти 107 млн. евро.

Целта е да се финансира утвърдената тази седмица от Съвета на финансовите министри (ЕКОФИН) стратегия за опазване на заетостта SURE, която бе стартирана от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поради рецесията с Covid-19.

Това излиза наяве от отговори до Mediapool на пресцентъра на Министерството на финансите.

Европейската комисия, която съгласно договорите за Европейски Съюз има пълномощие да тегли дълг, счита да набере 100 милиарда евро от финансовите пазари, с цел да финансира мярката. Тъй като кредитният рейтинг на Европейски Съюз е най-високият вероятен (ААА), той ще изтегли парите при доста по-добри лихви спрямо множеството страни, които имат по-ниски рейтинги. За задачата обаче всяка една от 27-те страни би трябвало да издаде държавни гаранции за дълга в общ размер на 25 милиарда евро, защото бюджетът на Европейски Съюз няма перо, посредством което да се финансира програмата SURE на този стадий.

От МФ прецизираха, че размерът на изискуемата гаранция от дадена страна ще бъде симетричен на каузи на брутния ѝ народен приход (БНД) в този на Европейски Съюз " Максималният размер на ангажимент от България за даване на гаранция е почти 107 млн. евро или 0.4% от Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз ", прецизираха от финансовото министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР