България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си

...
България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си
Коментари Харесай

Кирил Петков: До тук само номинално сме изпълнявали условията за Шенген

България ще би трябвало занапред да построи доверие у европейските си сътрудници, с цел да влезе в Шенгенското пространство . Това съобщи министър председателят Кирил Петков след среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте в Брюксел, осведомиха от държавния пресцентър.

Той е втори ден в Брюксел, където взе участие в среща на върха на европейските водачи, отдадена на рецесията с Украйна . По-късно Кирил Петков ще се включи и в конференцията по сигурността в Мюнхен.
 Организация на обединените нации: Кризата към Украйна е във връхната си точка от 2014 година
Организация на обединените нации: Кризата към Украйна е във връхната си точка от 2014 година

Ситуацията е " изключително рискова "...

По думите му България номинално е изпълнила условията за вход в Шенгенското пространство, само че в този момент въпросът е да съблюдава дейно - би трябвало действително да се спре контрабандата и да се усъвършенства контрола по границата ни.

" Те знаят, че номинално сме там, само че не ни имат вяра в наличието и в този момент въпросът е да обърнем тази изразителност. Нямат ни доверие, тъй като се оказва, че през годините доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали. Сега би трябвало да изградим и да покажем доверие ", сподели Петков.
 Петков подсети на Шарл Мишел за влизането ни в Шенген
Петков подсети на Шарл Мишел за влизането ни в Шенген

Премиерът разиска с Мишел и високите цени на енергоресурсите

Той увери, че неговият кабинет ще покаже, че прави това, което дава обещание .

Той е заречен, че държавното управление ще стартира сериозен разговор по тематиката и ще работи предпочитано в сферите, в които сътрудниците ни виждат дефицити .

Министър-председателят посочи, че спазването на условията за участие в Шенген работи в полза на България , а държавното управление е получило заем на доверие от европейските си сътрудници.

На вчерашната среща на върха българския министър председател е заречен, че оттук насетне България ще бъде съдружник, който няма да прави изненади.

" Да, всеки гледа националния си приоритет, само че като цяло това, което приказваме и което се разберем, могат да разчитат, че ще го осъществим. " - сподели той.

Страната ни застава твърдо зад единната позиция на Европейски Съюз за Украйна и опитите за деескалация на напрежението по пътя на дипломацията. Европейски Съюз прикани за дипломация, НАТО - за евакуиране на съветските войски от границата с Украйна.

По време на визитата си в Брюксел Кирил Петков организира и серия двустранни срещи. В четвъртък вечерта той е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. Обсъдени са опциите за съдействие в сферите на нуклеарната енергетика и на жп-транспорта с Франция и на градежа на автомагистрали с Германия .

Премиерът е разговар ял и с президента на Египет, който е показал интерес към българското произвеждане в областта на отбранителната промишленост . Двамата са разискали опцията България да продава от производството си на Египет без медиатори. От своя страна египетският президент е декларирал, че страната ни може да закупи от Египет полутечен газ . Предстои България да предложения държавна делегация от Кайро , която да се запознае на място с продукцията в областта на отбранителната промишленост.

С президента на Руанда Пол Кагаме са разискали битката с корупцията. Африканската страна е отбелязала забележителен триумф в тази сфера и сега се намира на по-предни места в класациите от България, посочи Петков. Кагаме го е посъветвал да таргетира огромните корупционни босове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР