България ще трябва да намали общото количество общински боклук, изхвърлян

...
България ще трябва да намали общото количество общински боклук, изхвърлян
Коментари Харесай

България ще трябва да намали шесткратно изхвърлянето на боклуци в сметищата

България ще би трябвало да понижи общото количество общински отпадък, изхвърлян в сметищата, до под 10% до 2035 година, гласи законопроект на Европейския парламент, който се чака да бъде признат през днешния ден. За съпоставяне, към 2016 година делът на изхвърления на сметища отпадък е цели 64%, което подрежда страната ни в долната половина измежду Европейския съюз.

Данните за 2014 година демонстрират, че 44% от целия общински отпадък в Европейския съюз е рециклиран или компостиран. През 2004 година този дял е бил едвам 31%, а до 2020 година би трябвало да нарасне до 50%.

 Китай отхвърля боклука на Европа. Ще се запъти ли той към България?
Китай отхвърля боклука на Европа. Ще се запъти ли той към България?

Ниски такси и никакви ограничавания могат да ни трансфорат в сметището на Европейски Съюз

Сред страните, които не са изпратили съвсем никакъв отпадък към сметища, са Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция. Кипър, Хърватия, Гърция, Латвия и Малта са на другия полюс и изхвърлен в сметищата се оказва към три четвърти от битовите боклуци.

Освен това до 2025 година най-малко 55% от битовите боклуци би трябвало да бъдат рециклирани. България рециклира едвам 32%, а създава приблизително по 404 кг на глава от население, по последните данни от 2016. Този дял би трябвало да се повиши до 60% през 2030 година и 65% през 2035 година. Освен това 70 % от материалите за опаковки (хартия и картон, пластмаса, стъкло, метал и дърво) би трябвало да бъдат рециклирани годишно до 2030 година.

 Кои страни изхвърлят най-вече отпадък в Европа?
Кои страни изхвърлят най-вече отпадък в Европа?

Германия е първенец по преработване

Мерките са част от план за развиване на кръговата стопанска система - намаляването на отпадъците до най-малко, както и повторното потребление, поправката и преработването на материали и артикули. " Преминаването към една по-силна кръгова стопанска система ще спомогне за опазването на околната среда, ще усили сигурността на доставките на първични материали, ще подкрепи конкуренцията, развиването и растежа, както и ще сътвори работни места ", показват евродепутатите.

Освен за битовия отпадък, ще бъдат въведени и нови ограничавания за всички други боклуци. Делът на рециклираните отпадъци би трябвало да се увеличи до 55% до 2025 година. На спор в Европейския парламент стана ясно, че към 10% (като тегло) от общите боклуци са битови.

От опаковките за боклуци 40% са хартия и картон, 20% стъкло, 19% пластмаса, дървени са 15%, а железни - 6%. През 2013 година делът на рециклираните варира съгласно вида: 85% от хартията е била употребена наново, 74% от металните опаковки, 73% от стъклените, 36% от дървените и 37% от пластмасовите.

 Туризъм в цех за отпадък? Датчаните считат това за добра концепция
Туризъм в цех за отпадък? Датчаните считат това за добра концепция

Уникалният за целия свят план отваря порти през есента. Бихте ли го посетили?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР