България ще търси европейско финансиране, за да изгради своята част

...
България ще търси европейско финансиране, за да изгради своята част
Коментари Харесай

Жп коридор трябва да свърже Дунав с Егейско море

България ще търси европейско финансиране, с цел да построи своята част от железопътната връзка сред Русе и Солун. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов преди дни с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и с гръцкия министър председател Алексис Ципрас. Тримата разговаряха в Брюксел, в границите на провеждащия се там Европейски съвет.
Според премиера Борисов подписаният при започване на септември в Кавала план "Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе " е от стратегическо значение освен за двете страни, само че и за развиването на района като цяло. Той означи също и напредъка на работата по интерконектора с Гърция.

Работата по транспортния кулоар сред Русе и Солун включва построяването на скоростен железопътен кулоар, който ще свърже река Дунав с Черно и Егейско море, както и развиване на пристанищата.

Друга тематика на срещата беше сигурността на Западните Балкани и европейската вероятност на страните от района. Представени бяха резултатите от четиристранната балканска среща в "Евксиноград ", където министър председателят Борисов одобри министър-председателите на Гърция и на Румъния - Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и сръбския президент Александър Вучич.

Министър-председателят Борисов удостовери, че страната ни ще разчита на поддръжката на Европейската комисия, с цел да осъществя сполучливо целите по време на председателството през първите шест месеца на идната година. Той беше безапелационен, че това ще донесе изгоди за целия Европейски Съюз.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР