България ще строи отклонение от газопровода Турски поток, което да

...
България ще строи отклонение от газопровода Турски поток, което да
Коментари Харесай

Теменужка Петкова с важна новина за Турски поток

България ще строи отклоняване от газопровода Турски поток, което да докара съветски газ до хъб Балкан. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНР.

Тя посочи, че процедурата е в сходство с европейските правила и че стремежът е да се резервира основното място на България на газовата карта в Европа. Пазарния тест е извършен и е зает на 100% както входния по този начин и изходния потенциал на тръбата. „ Обществената поръчка е в ход и ние чакаме подаването на заявление за присъединяване до 15 февруари.

В началото на 2020 година планът би трябвало да бъде въведен в употреба “. Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “ също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до деклариралите интерес компании от Китай, Франция в това число и до конструктора на плана Росатом, интерес има и от Дженеръл електрик.

„ Всичко това, което следва да се случи в границите на процедурата, ще покаже до каква степен този интерес е действителен и до каква степен планът ще има своята икономическа реализация и жизненост. Нашата упоритост и предпочитание е българската страна, посредством Националната електрическа компания, да има блокираща квота в този план, защото не трябва да забравяме, че планът се развива на територията на България и нуклеарният риск остава за страната ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР