България ще стои зад всеки гражданин с българско самосъзнание, заяви

...
България ще стои зад всеки гражданин с българско самосъзнание, заяви
Коментари Харесай

Илияна Йотова: С действията си РСМ на практика сама блокира процеса си на присъединяване към ЕС

България ще стои зад всеки жител с българско съзнание, съобщи вицепрезидентът

" Случаят с Християн Пендиков сподели, че ще стоим зад всеки един жител с българско съзнание с доста явен и безапелационен отпор към политиките, които се организират на процедура против България. Не сме уверени, че оставайки в РСМ, той не е на несъмнено място, защото продължава да получава закани. По-притеснително е, че не чухме изрично наказание на този и сходни случаи през всичките тези месеци ", сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването " Брюксел " 1 по, като напомни предходните произшествия в Охрид и Битоля.

" Не виждаме и намек, и укор към тези, изключително медии, в РСМ които от дълго време са прекрачили бариерата на свободното слово и водят извънредно тежка българофобска акция. Не чуваме от управниците в РСМ сходни послания. Е, тогава по какъв начин да усещаме и да имаме вяра, че те осъждат това което се случва в РСМ във връзка с българите там ", попита риторично Йотова.

" България направи всичко допустимо да се известят нашите сътрудници - и седалището на Организация на обединените нации в Женева, както и всички европейски институции - освен Европейски Съюз, само че и Съвета на Европа, и Организацията за сигурност и съдействие в Европа със седалище във Виена ", добави Йотова.

" С дейностите си сега РСМ на процедура е блокирала процеса си на присъединение към Европейски Съюз и на започването на същинските договаряния. Ние сме безапелационни по кое време ще има договаряния - при съблюдаване на ясни условия, сред които съблюдаване на Договора за добросъседство и спазването на правата на българите в РСМ и вписването им в Конституция ", съобщи събеседничката на водещата Милена Милотинова.

По думите ѝ признатите законови ремонти неотдавна, ориентирани против клубовете на локалните македонски българи, са в нарушаване на европейското и интернационалното право, защото Народното събрание в Скопие е приел този закон да работи с противоположна мощ. " Всеки един закон се приема, с цел да работи оттук насетне, а не да има регресивно деяние ", съобщи Йотова.

" В България ще гледаме под лупа всяко едно деяние обвързвано с езика на омразата. За страдание, с днешната дата можем да кажем, че без значение от толерантността, с която приехме френското предложение, няма никакъв прогрес и в работата на Смесената историческа комисия. Трябваше да бъдат изменени учебниците и да се отворят архивите - път, по който минава всяка кандидатка, само че тук нямаме никакво придвижване по тези въпроси. На нашите европейски сътрудници би трябвало непрестанно да им се напомня да си правят работата и тези задачи, които изпраща Европейска комисия, с цел да прави отчетите на Европейска комисия за напредъка на РСМ, би трябвало да отразяват всички тези " достижения ", сподели вицепрезидентът.

" Нашите сътрудници евродепутати да бъдат още по-активни, когато се гледат тези резолюции в Екологичен потенциал, с цел да бъдат по-категорични текстовете в тях ", сподели Йотова.

" В голям дълг е и външната работа на Европейски Съюз. Там се събират всичките външни министри и изключително след последния подобен случай трябваше да чуем доста по-категорична позиция на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика, а някакси Европа сякаш заобикаля да се намесва в тези връзки. Затова си има основани правила и изключително след последната смяна в процедурите за участие в Европейски Съюз България във всеки един миг може да стопира този развой и в случай че продължаваме по този начин - не съм оптимист ", сподели Йотова.

На въпрос за вероятно несъгласие, Йотова отговори: " На процедура същинският развой още не е почнал. Чака се идната междуправителствена конференция, която да даде действителния старт. Само че там има авансово условия - вписването на българите в Конституцията. Докато това не стане, тази междуправителствена конференция не може да се организира и надлежно - същинските договаряния не могат да стартират. "

" Темата за правата на българите в РСМ беше наложена от президента, за жалост, имаше детайли 7 месеца на към този момент някогашен министър председател и беше постоянно държавно управление, които бяха склонни в този момент и незабавно да пуснат преговорния развой за РСМ, без да познават и осъзнават всички тези опасности. Техният метод беше опроверган от всичко това, което става в последните месеци, " разяснява Йотова във връзка на държавното управление на Кирил Петков, като подсети че президентът е реагирал незабавно с КСНС.

" КСНС преповтори българската позиция, за не могат да се правят такива произволи ", съобщи Йотова.

" Много се надявам, че на 4 февруари нашите съседи от РСМ ще бъдат на висотата на това, което заявяват - и във връзка с общата ни история, и във връзка с своето европейско участие, с цел да се предотвратят всевъзможни замислени блокажи. Смятам, че персона като Гоце Делчев не го заслужава ", сподели събеседничката на Милена Милотинова.

По мотив изказването на комисаря Илва Йохансон, че Европейска комисия не може да отпусне желаните от Австрия 2 милиарда евро за подсилване на границата с Турция. " Този много недодялан отвод демонстрира какъв брой Европа е закъсала във връзка с политиките си на миграция, " разяснява Йотова.

По отношение на концепцията на Слави Трифонов за референдум за президентска република, Йотова съобщи, че президентът няма нищо общо с това.

" Смятам, че това е много сериозен въпрос - за смяната на устройствения модел в ръководството на страната. За мен той изисква едни по-спокойни времена, в които всеки би могъл задоволително добре да се запознае какво значи това президентска република, във време отвън идните парламентарни избори и още по-важните локални избори. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР