България ще стане член на Еврозоната на 1 януари 2024

...
България ще стане член на Еврозоната на 1 януари 2024
Коментари Харесай

От 1 януари 2024 г. България ще въведе еврото, потвърди Кирил Петков |

България ще стане член на Еврозоната на 1 януари 2024 година, удостовери министърът-председателят Кирил Петков в изявление за

Преходът от българския лев към еврото би трябвало да се третира деликатно и изисква огромна социална осведомителна акция. Когато не се комуникира добре и по-късно се постанова или натрапва на популацията, постоянно има риск от политически разтърсвания, които не би трябвало да съществуват, сподели Петков.

Ние безспорно сме ангажирани с датата 1 януари 2024 година Разбираме икономическите изгоди от това и се стремим да е неразделна част от финансовата ни политика, само че би трябвало деликатно да подходим към връзката и по тази причина би трябвало да стартираме от рано. Това е част от нашия проект – да не сервира изненади и да беседваме с всички заинтригувани страни за практичната страна на нещата. Например, за какъв интервал ще би трябвало да има отчетност и в евро, и в лв. в кварталното магазинче. Какъв е подобаващият интервал? Доколко ще има счетоводни проблеми за дребния бизнес? - съобщи министър председателят.

Той посочи, че страната ни ще резервира неизменен настоящия фиксинг лев-евро до влизането през 2024 година

Според Петков е обикновено, когато увеличиш паричното предложение без безусловно да се усилва действителният Брутният вътрешен продукт, да се сътвори инфлация:

" Това се случи във всички европейски страни, това се случи в България, като при нас има един спомагателен фактор, който е изцяло логически: нашата обществена политика - нито един пенсионер да не остане под линията на бедността. Тук няма детайл на икономисване и каквото и нарастване да беше обещано, то беше изхарчено в стопанската система, а това ни донесе в допълнение повишаване на инфлацията, само че считам, че тя е естествена – 1 – 1,5 % над европейската инфлация.

Трябва деликатно да следим тези последствия, само че аз съм уверен, че няма систематичен проблем, който да основава риск за България. От доста години валутният курс е закрепен, няма прекалено надвишаване или остатъци по комерсиалния недостиг, които да не са овладени. Така че, за нас преходът би трябвало да е относително елементарен. Левът към този момент е закрепен към еврото, а ще можем да се възползваме и от по-ниската рискова награда и нулевите разноски при преводите. "

България е заложила недостиг от 3% през 2021 година и през " идната година би трябвало да се опитаме да имаме 3-4% недостиг какъвто, апропо, ще имат множеството страни в Европа ", сподели Петков.

Правителството не има намерение да трансформира плоския налог за бизнеса и физическите лица, увери министър председателят:

" Вярваме, че това е конкурентно преимущество за България. Сега би трябвало да насочим внимание към разноските на събраните налози, парите от сегашната данъчна система. Колкото по-ефективно, толкоз по-добре. Режимът обаче остава подобен, какъвто е. Това конкурентно преимущество за България към момента не е изчерпано. "

Кирил Петков разяснява и развиването на нуклеарните мощности в България. И отхвърли изрично концепцията за построяването на втора атомна централа:

" Не, " Белене " няма по какъв начин да строим. Но бихме могли да увеличим потенциала на сегашната централа в " Козлодуй ". Това е опция "

Докога държавното управление ще остане на власт?

Петков съобщи, че ускорява дневния си ред за възстановяване на успеваемостта на органите за битка с корупцията и налагане на механизъм за увеличение на контрола над основния прокурор.

Напредъкът може да помогне на България да се причисли към Шенгенското пространство на Европейски Съюз през идващите шест месеца - упоритост, дълго отлагана от страните членки на фона на подозрения по отношение на правоприлагането на България, сподели министър председателят.

" Надявам се, че още при председателството на Франция ще отбележим значителен прогрес в това отношение. Убеден съм, че България би трябвало да бъде в Шенгенското пространство и считам, че в случай че в идващите месеци покажем обещаните резултати, това ще донесе достоверност на настояването ни нашите сътрудници да признаят напредъка ни. "

„ Тази коалиция ще остане на власт, до момента в който можем да поддържаме тази нулева приемливост към корупцията “, сподели той. „ Ако имаме съдружен сътрудник, който стъпва настрана и в случай че това кара държавното управление да падне, по този начин да бъде. "

Ще има ли допълнителни елементи на НАТО у нас?

България е разтревожена от напрежението сред Украйна и Русия.

" Разбира се, че се тревожим, тъй като сме близо. Всеки спор и риск от ескалация на спора в съседство е неприятна вест за всички от района и цяла Европа. Ясно декларирахме, че нашето държавно управление ще бъде градивен и деен член на Европейски Съюз и на НАТО. С други думи – във външната политика желая България да бъде одобрявана като благонадежден сътрудник ", сподели Петков.

Той подчертава, че България би трябвало да мисли за основаването на стратегическа инфраструктура, която би могла да помогне на опциите на НАТО да има по-добра логистика, по-добра военна подвижност в свързването на Александруполис с Констанца, да вземем за пример.

" Не сме обсъждали с никой от сътрудниците ни от НАТО, нито вътрешно в държавното управление нищо съответно за спомагателни военни елементи или друго. Ще има полемики, само че бих желал да видя плановете по Механизма за свързване на Европа и военната подвижност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цяла Източна България. Мисля, че това би било основен съставен елемент от градивното участие в НАТО " - съобщи Петков.

Премиерът напълно поддържа мнението на Европейски Съюз и НАТО, че Украйна е единна и тъй като Крим сега е окупиран, става дума за окупация: " За мен няма никакво подозрение в това. Ние изцяло поддържаме европейската позиция, без никакво отклоняване от нея. "

Ще се разберем ли с Македония?

В коментар за Северна Македония Петков съобщи, че има намерение да ускори полемиките със Скопие:

" Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, стопанската система, културните обмени, присъединението към Европейски Съюз и историята. Надявам се, че това няма да са единствено държавни срещи – желая тези групи да работят извънредно дейно в идващите 6 месеца и да реализират действителни резултати. "

Петков добави, че няма съответни периоди за договарянията, само че " поставихме доста ясна дата на първото ми посещаване, евентуално още на 18 януари. От наша страна въпросът е конкретизиран и желая да обсъдя с нашите македонски сътрудници един доста стегнат график на тези междуправителствени и бизнес срещи, както и културни групи от двете страни с доста ясни цели. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР