България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати

...
България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати
Коментари Харесай

България спестява 188 млн. лева по договора с Pfizer за доставка на ваксини

България ще спести 188 милиона лв., които трябваше да заплати по контракта с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини против COVID-19. Това става възможнослед предоговаряне на изискванията по контракта, оповестяват от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В страната ни ще бъдат доставени само заплатените и отсрочени количества ваксини, които трябваше да получим през миналата 2022 г.След това, до приключването на контракта с Pfizer/BioNTech през 2026 година, България няма да получава нови доставки, в случай че страната ни категорично не пожелае това.

Тази част от съглашението дава отговор на настояването на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, отправено пред Европейския съюз и Европейската комисия,в бъдеще България да заплаща количества ваксини само на база действителни потребности.

В същото време, с предоговарянето на изискванията, през идващите три годинистраната ни ще има обезпечен предпочитан достъп до нови приспособени ваксини,произведени от компанията,за всички бъдещи разновидности на вируса SARS-CoV-2, при възможна потребност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР