България ще сече пробни евромонети. Това стана ясно след като

...
България ще сече пробни евромонети. Това стана ясно след като
Коментари Харесай

България ще сече пробни евромонети

България ще сече пробни евромонети. Това стана ясно откакто ЕК и ръководителя на Еврогрупата подписаха Меморандум за съгласие с България, очертаващ практическите стъпки, които ще разрешат на страната ни да стартира да създава монети евро, когато получи утвърждение за присъединение към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на избрани количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.

Меморандумът за съгласие се подписа на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на Европейска комисия Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за стопанската система Паоло Джентилони, от ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и шефа на Българската национална банка Димитър Радев, съобщи economynews.bg.

Подписването на Меморандума съставлява значима стъпка по пътя на присъединението на страната към еврозоната, окончателното решение за което би трябвало да бъде взето от Съвета според член 140, параграф 2 от Договора за действие на Европейския съюз.

Тези стъпки засягат сеченето на избрани количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети. В информационната тактика за еврото, призната от Координационния съвет е планувано, че с цел да одобряват общата европейска валута като своя хората ще вземат участие в избора на дизайн на националната страна на евромонетите, което ще даде неповторимия образ на страната ни в еврозоната, ще улесни прехода към новата валута във образна форма, и по едно и също време с това ще покаже и връзката на лв. с новата валута. Дизайнът на евромонетите от 1 и 2 евро, както и 50, 20, 10, 5, 2 и 1 евроцента ще се създаде посредством конкурс, с цел да има „ българското евро “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР