България ще се стреми да засили връзките си с успелите

...
България ще се стреми да засили връзките си с успелите
Коментари Харесай

Радев: Успелите българи в чужбина трябва да помагат за привличане на инвестиции

България ще се стреми да ускори връзките си с съумелите българи в чужбина, чиито професионални триумфи са най-хубавата реклама за страната ни в интернационалните бизнес среди. Насърчаването на вложенията в България би трябвало да бъде обща задача на институциите и на тези потвърдени специалисти.


Това съобщи президентът Румен Радев, представен от своя прессекретариат, на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за международни компании във финансовото Сити на града, който е и един от най-големите финансови и бизнес центрове в Съединени американски щати.

Румен Радев беше безапелационен, че страната ни се нуждае от нови стратегически вложители, които да оказват помощ за трансформирането на бизнес климата у нас.

Държавният глава показа концепцията за основаването на информативен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и фирмите, които развиват активност в България или имат желание да влагат у нас и търсят експерти в съответни области. Според президента сходна осведомителна платформа следва да съдържа данните както за персоналния опит и експертизата на даден експерт, по този начин и за сферите на активност и плановете на вложителя.

" Подобен информативен портал може да съществува единствено на доброволна основа и за неговото създаване и актуализация ще бъде нужна поддръжката на Министерството на външните работи, Българската организация за вложенията, българските посолства и консулски служби ", съобщи Румен Радев. Държавният глава добави, че в редица европейски страни съществуват стратегии, които предизвикват емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

Според президента рекламирането на страната ни пред евентуалните вложители не би трябвало да залага на ниските разноски за труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е належащо усилването на връзките сред просветителните и научните институции и бизнеса. " Ако не виждат условия за развиването си в България, хората ще не престават да я напущат ", акцентира президентът, представен от своя прессекретариат.

Младите експерти дефинираха реализирането на промените в правораздаването, ефикасната битка с корупцията и намаляването на административната тежест като съществени провокации за вложителите в България. Те обявиха, че се следят и положителни промени, само че са нужни ограничения за възстановяване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона.

По-рано президентът Румен Радев посети българското учебно заведение " Джон Атанасов " в Чикаго. Държавният глава акцентира, че в случай че през днешния ден България съществува и ще я има и в бъдеще, то е тъй като даже и в най-тежки времена българинът е полагал старания за образованието. Президентът поздрави шефа на учебното заведение Боянка Иванова за признаването на опцията българските възпитаници да поставят изпити по своя роден език в щата Илинойс посредством така наречен щемпел за двуезичност и акцентира, че това е национална идея, която ще продължи да бъде отстоявана.

Румен Радев благодари на управляващите в Съединени американски щати, на учителите и на българската общественост за напъните да бъде съхранен българският език в Чикаго и удостои Боянка Младенова с Почетния знак на Президента на Република България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР