България ще се справи през зимата и без доставки на

...
България ще се справи през зимата и без доставки на
Коментари Харесай

Енергийният министър призна Няма договорен газ за ноември и декември

България ще се оправи през зимата и без доставки на газ от съветската компания " Газпром ". " Ако получим от тях, несъмнено, е по-добре ", сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БТВ. По негови думи би било преференциално за страната да купува съветски газ, защото, " когато се отстрани един снабдител, ставаме подвластни от другите ".
Преговорите с " Газпром " обаче не вървят. " Получихме отговори, само че връзката върви постепенно. Отговорът гласи, че са подготвени да дискутират, само че за момента нямаме съответен отговор ", призна министърът. От думите му се разбра още, че България възнамерява 1/3 от газовите доставки през зимата да дойдат от " Газпром ". В същото време той повтори, че в Русия има политическо решение за прекъсване на газа на Европа, в това число и на България. " Тяхното неактивно отношение по контракта значи, че или нямат газ, или има друга причина, която ги стопира. Очевидно е, че те имат газ ", уточни той.
Христов бе безапелационен, че българската страна не желае да се стига до арбитражно дело против " Газпром ". " Ние се опитваме да получим този газ, който към този момент е контрактуван. От това зависи дали ще имаме учредения да повдигнем искания към тях. Отиването на арбитраж е рисковано, скъпо струващо и с непредизвестен край ", разяснява Христов. Той сподели, че все още няма обезпечени доставки за ноември и декември. Затова следва да бъдат оповестени търгове за втеченен газ. На въпрос за какво следователно бяха отказани 6 от 7 танкера с полутечен газ, които бяха контрактувани от кабинета на четворната коалиция, Христов отговори, че не е било извършено съревнование с съперници на американската компания.
Коментар по тематиката > > < <
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР