България ще се справи през зимата и без доставки на

...
България ще се справи през зимата и без доставки на
Коментари Харесай

Росен Христов: Когато се елиминира един доставчик на газ, ставаме зависими от другите

" България ще се оправи през зимата и без доставки на газ от съветската компания " Газпром ". " Ако получим от тях, несъмнено, е по-добре ".

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването " Защо, господин министър " по bTV.

По думите му би било преференциално за страната да купува съветски газ, защото, " когато се отстрани един снабдител, ставаме подвластни от другите ".

" Получихме отговори, само че връзката върви постепенно. Отговорът гласи, че са подготвени да дискутират, само че за момента нямаме съответен отговор ", сподели Христов.

От думите му стана ясно още, че България възнамерява 1/3 от газовите доставки през зимата да дойдат от " Газпром ".

Той сподели още, че в Русия има политическо решение за прекъсване на газа на Европа, в това число и на България.

" Тяхното неактивно отношение по контракта значи, че или нямат газ, или има друга причина, която ги стопира. Очевидно е, че те имат газ ", уточни Христов.

Министърът не пожела да отговори кой е нарушил контракта сред България и " Газпром ", откакто ни бяха спрени доставките, тъй като информацията била конфиденциална и се употребила по време на договарянията.

Беше обаче безапелационен, че българската страна не желае стига до арбитражно дело против " Газпром ".

" Ние се опитваме да получим този газ, който към този момент е контрактуван. От това зависи дали ще имаме главния да повдигнем искания към тях. Отиването на арбитраж е рисковано, скъпо струващо и с непредизвестен край ", сподели Христов.

Той упрекна някогашните ръководещи, че не са договорили задоволително газ, заради което все още няма обезпечени такива за ноември и декември. Това била и повода да бъдат оповестени търгове за втеченен газ.

На въпрос за какво следователно бяха отказани 6 от 7 танкера с втеченен газ, които бяха контрактувани от кабинета на четворната коалиция, Христов отвърна, че не е било извършено съревнование с съперници на американската компания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР