България ще се превърне от износител във вносител на ток,

...
България ще се превърне от износител във вносител на ток,
Коментари Харесай

ЕСО: България може да започне да внася ток

България ще се трансформира от експортьор във вносител на ток, в случай че не бъдат построени нови базови мощности, които да заменят въглищните централи, които би трябвало да затворим в идващите години, предизвести шефът на Енергийния систематичен оператор. Според изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов, най-реалистично през 2030 година може да се пусне нова нуклеарна мощ 1000 мегавата по технология на " Уестингхаус ".

В идващите 7 години България стартира поетапното прекъсване на 3-те базови въглищните централи в Маришкия басейн. Първа ще стартира да изключва мощности още през декември. Според ЕСО не сме подготвени да ги компенсираме.

" Много е допустимо при не построяването на нови базови мощности страната ни да се трансформира от чист експортьор в чист вносител на електрическа сила ", сподели Ангелин Цачев - изп. шеф на ЕСО.

Анализатори са на друго мнение.

" Не се обрисува недостиг на ток даже в сюжет, в който извеждаме въглищните централи до 2030 година. Не се плануват безусловно никакви интервали на дефицит даже и в единствено няколко часа на година. Това се случва най-много, тъй като чакаме детонация на развиване на ВЕИ източници, плюс развиването на енергийна успеваемост в страната ", изясни Констанца Рангелова - специалист в Института за проучване на демокрацията.

Според Електроенергийния систематичен оператор обаче, зелената сила не може да компенсира пиковото ползване през зимата, заради зависимостта си от слънце и вятър.

" Предвид цялата политика на Европейски Съюз за декарбонизация към 2050 година единствените базови мощности, които могат да бъдат изграждани, това са нискоемисионни базови мощности или нуклеарните мощности ", сподели Ангелин Цачев - изп. шеф на ЕСО.

България е в развой на създаване на нов реактор по технология на " Уестингхаус ", нов за Европа, на площадката в Козлодуй, само че процесът е дълъг.

" В Европейски Съюз няма подобен лиценз и лицензията ще трае години, някъде по оценка сред 4 и 5 година, а самото създаване няма да трае повече от 4-5 години, тъй че мисля, че 2030 година е реален интервал да проработи една такава нуклеарна централа и ние сме първите в Европа ", сподели Валентин Николов - изп. шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

Николов предизвести, за различен проблем - компенсиране на пиково ползване през зимата и свръхпроизводство на зелена сила през лятото, заплашва системата от срив:

" Изгубим ли тези централи, целият район ще бъде застрашен от липса на балансираща сила. Мисля, че би трябвало да се подготвим доста мощно и дори сме закъснели в тази връзка какво да създадем за балансирането и преодоляването на цялата енергийна система. Не сме подготвени ".

Анализатори оферират решение:

" Системата може доста елементарно да бъде уравновесена посредством импорт. Също по този начин ВЕИ мощностите в тяхното пиково произвеждане в действителност ще доведат до доста огромен експорт ", счита Констанца Рангелова - специалист в Института за проучване на демокрацията.

От ЕСО не са съгласни:

" Това, което сме създали като план е най-добре газови централи да бъдат построени в региона на София, несъмнено в региона на Марица-изток и в региона на Североизточна България, които да обезпечат маневреността в нашата енергийна система ", сподели Ангелин Цачев - изп. шеф на ЕСО.

Изграждане на паро-газова централа в Маришкия басейн беше заложена в първия вид на Плана за възобновяване и резистентност. След няколко редакции, тя беше сменена от акумулатори за предпазване на ток, създаван от ВЕИ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР