България ще продължи да работи активно за още по-голяма ангажираност

...
България ще продължи да работи активно за още по-голяма ангажираност
Коментари Харесай

Радев: България ще помогне на Косово да се справи с тежките си енергийни проблеми

България ще продължи да работи интензивно за още по-голяма ангажираност на Европейски Съюз със Западните Балкани, сподели президентът Румен Радев в взаимни изказвания на " Дондуков " 2 с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу след срещата им " на четири очи " и пленарните диалози на формалните делегации. Косовският президент е на публично посещаване у нас по покана на президента Румен Радев.

За нас бъдещето на Косово е в Европейски Съюз, съобщи Радев. Той посочи, че страната ни приветства напъните на държавното управление и на обществеността в Косово за пълноценната европейска интеграция и всички стъпки за продължение на промените, за подсилване на държавните институции, за правосъдната промяна, битката с престъпността и корупцията като основни за бъдещо участие в Европейски Съюз.

Президентът Радев посочи, че с помощта на напъните на България през последните месеци има още значими стъпки, подхванати от Европейски Съюз, в поддръжка на нашия район. Не единствено за повишение на сигурността, а и за превъзмогване и намаляване на енергийната рецесия и за стимулиране на обществено-икономическото развиване на района.

" България ще помогне на Косово да се оправи с тежките си енергийни проблеми . За задачата ще създадем работна група ", сподели Радев.

" Именно с помощта на напъните на България през последните месеци, Европейският съюз задейства механизма за макрофинансова помощ, която в началото ние осигурихме да бъде предадена към Република Северна Македония, само че тя обхвана и всички страни от Западните Балкани и ние ще създадем всичко допустимо в бърз действен порядък България като главен експортьор на електричество в целия Балкански район да окаже нужната помощ и на Република Косово ", уточни българският президент.

И изрази очакване страните от района на Западните Балкани да потвърдят в един непрестанен развой и своята ангажираност с правилата и полезностите на Европейски Съюз, като се показва ясна ангажираност с европейските полезности и със съблюдаване на правилата на добросъседство .

По-рано с почетен орден на президента на Косово на гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2 бяха наградени български военнослужещи, взели участие в задачата на Международните сили за сигурност в Косово (КФОР).

Президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу връчи оценката на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

Сред присъствалите на церемонията бяха заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши военни.

Участието на България в задачата на КФОР стартира през февруари 2000 година , като досега са взели участие към 1300 военнослужещи. Сега в интервенцията вземат участие 30 български военни.

 Снимка: БТА

Посещението на президента на Косово Вьоса Османи-Садри у нас стартира по-рано през днешния ден с публична гала пред храм-паметника " Св. Александър Невски ". Бяха изпълнени химните на България и Косово от Гвардейския внушителен духов оркестър. Държавните глави одобриха строя на почетния гвардейски часовой. Президентът на Косово постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

 Снимка: БТА

На " Дондуков " двамата държавни глави ще обсъдят тематики от двустранния и районния дневен ред, европейската вероятност на Косово, опциите за усилване на съдействието в стопанската система, вложенията, енергетиката, превоза, туризма, образованието, науката и културата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР