България ще продължи да подкрепя Украйна категорично с всички инструменти,

...
България ще продължи да подкрепя Украйна категорично с всички инструменти,
Коментари Харесай

Росен Желязков увери украинския си колега, че България подкрепя категорично Украйна

България ще продължи да поддържа Украйна изрично с всички принадлежности, с които разполага, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на среща с ръководителя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. Двамата разговаряха в границите на Конференцията на ръководителите на парламенти на страните, членки на Европейския съюз, в Прага, Чехия, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

България изрично осъжда непровокираната и неоправдана експанзия на Русия против суверенна и самостоятелна Украйна, означи Росен Желязков. Той акцентира, че войната на Русия против Украйна доста подкопава архитектурата на сигурността на Европа като цяло и сигурността на Черноморските страни в частност.

Председателят на Народното събрание уточни, че отговорът на Европейски Съюз на експанзията на Русия до момента е бил корав и обединен, макар че е претендирал доста жертви, а бремето е поето от европейските жители. И въпреки всичко ние сме изправени пред по-голямата отговорност да запазим интернационалния ред, учреден на правила, които подсигуряват нашата сигурност и непоклатимост, добави Росен Желязков.

България поддържа европейската и евроатлантическата вероятност на Украйна, съобщи Росен Желязков. Споделяме позицията, че експанзията и закононарушенията на Русия би трябвало да бъдат наказани с цялата тежест на интернационалното право и всички военни закононарушения би трябвало да бъдат разследвани, добави ръководителят на Народното събрание.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук изрази признателност за поредната позиция и поддръжката на България за евроатлантическата интеграция на Украйна. Той акцентира, че красноречиво доказателство за това са и признатото от Народното събрание още предходната година решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна и решение на българския парламент, с което се афишира Гладомора за геноцид. Председателят на украинския парламент изрази откровената признателност на своя народ за помощта, която България му оказва в този сложен миг.

Ще продължим да поддържаме Украйна с всички принадлежности, с които разполагаме – икономическа и финансова помощ, политическа поддръжка за интернационалните начинания на Украйна и ограничаващи ограничения, само че с нараснало внимание към неподходящите им последствия за нашите сериозни браншове, уточни ръководителят на Народното събрание. България ще продължи да упорства за реализиране на обективен и дълготраен мир във война, която Украйна не е почнала, и по метод, който ще резервира суверенитета и териториалната целокупност на страната, съобщи Росен Желязков. Заедно с нашата поддръжка за Украйна би трябвало да засилим напъните за справяне с последствията от войната, изключително за най-уязвимите страни и за тези, които са стратегически значими за нас, добави той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР