България ще продължи да подкрепя и развива връзките си с

...
България ще продължи да подкрепя и развива връзките си с
Коментари Харесай

Радев увери българите в Молдова в подкрепата на страната ни

България ще продължи да поддържа и развива връзките си с Българското национално малцинство в Молдова. Това увери президентът Румен Радев, който се срещна с представители на Българското национално малцинство в Молдова на " Дондуков " 2.

Той уточни, че това ще се случва в разговор с представителите на общността, както и с молдовските държавни институции, тъй че дружно да бъдат открити най-ефективните решения на техните проблеми

Сред акцентите на срещата бяха съхраняването на целостта на Тараклийския регион, обитаем плътно от етнически българи и след административната промяна в Молдова, запазването на академичната самостоятелност на Тараклийския и привличането на вложения в Тараклийския регион.
 Ще бъде открит български културен център в Тараклия, Молдова
Ще бъде открит български културен център в Тараклия, Молдова

Той ще носи името " Васил Левски " и би трябвало да бъде отворен до 3 месеца, по предложение на Възраждане

От своя страна сънародниците ни в Молдова показаха готовността си за интензивно присъединяване в диалозите за бъдещето на Тараклийския регион.

Бяха наранени и вероятностите за развиване на българското национално малцинство в светлината на идното адаптиране на

Българите от Молдова ще упорстват следваните подходи да регистрират особеностите на регионите, в които живеят разнообразни малцинства, в това число и Тараклийския регион. Целта е да се подсигуряват правато им, в това число опциите им за прехранване, и да не се позволен процеси на обезлюдяване.

Радев увери, че в тази тенденция страната ни и Европейският съюз ще наблюдават прецизно за спазването на правата на малцинствата и за пълноценното им присъединяване в развиването на публичните процеси в страната.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова сложи въпроса за учебното обучение на български език на българчетата в Молдова. Тя настоя за актуализиране на съглашението за съдействие сред България и Молдова в региона на образованието, което би разрешило и основаването на партньорски връзки сред български професионални учебни заведения и учебни заведения в Тараклийския регион, и ще даде опция за акредитация на нови специалности в университета " Григорий Цамблак ".
 Отпускат 1 млн. лв. за Тараклийския университет в Молдова
Отпускат 1 млн. лв. за Тараклийския университет в Молдова

Средствата са за превъзмогване на финансовите проблеми на ВУЗ-а
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР