България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът

...
България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът
Коментари Харесай

България започва предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен: Тагарев

" България ще продължи да оказва всестранна поддръжка на Украйна. Ангажиментът на страната ни остава хладнокръвен и се основава на споделените ни полезности и вековните ни исторически връзки ", това съобщи българският министър на защитата Тодор Тагарев по време на взаимна конференция с украинския си сътрудник Олексий Резников в Одеса.

България може да стартира предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, е декларирал Тагарев, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на организация УНИАН. По думите му, става дума за към 100 БТР-а руски пример, които към момента се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи.

Министърът посочи, че първо би трябвало да бъде подписан контракт сред съответните ведомства на двете страни, а след това съглашението да бъде утвърдено от нашия парламент.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази паника от дейностите на Русия в Черно море, като акцентира стратегическото значение на зърнената договорка, защото продоволствената рецесия по света е и рецесия на сигурността.

" Руските провокации в Черно море препятстват свободното мореплаване, усилват риска от произшествия и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната съгласуваност на напъните с крайбрежните ни съдружници Румъния и Турция има за цел да се ускори наблюдението и ситуационната ни информираност ", е показал Тагарев.

" Страната ни е солидарна с украинските старания, както на двустранна основа посредством оказване на политическа, филантропична и военно-техническа поддръжка, по този начин и в границите на участието си в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. В тази връзка взетото решение за прекосяване от двуетапен към едноетапен развой на присъединение на Украйна към НАТО удостоверява, че мястото й е в евроатлантическото семейство ", увери министър Тагарев.

В рамките на визитата си в Одеса министърът на защитата Тодор Тагарев е провел диалози с представителите на българската диаспора, оповестяват от Министерството на защитата.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР