България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът

...
България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът
Коментари Харесай

Помагаме на Украйна и с бронетранспортьори

„ България ще продължи да оказва всестранна поддръжка на Украйна. Ангажиментът на страната ни остава хладнокръвен и се основава на споделените ни полезности и вековните ни исторически връзки “.

Това съобщи българският министър на защитата Тодор Тагарев по време на взаимна конференция с украинския си сътрудник Олексий Резников в Одеса.

България може да стартира предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, е декларирал Тагарев, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на организация УНИАН.

По думите му, става дума за към 100 БТР-а руски пример, които към момента се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи.

Министърът посочи, че първо би трябвало да бъде подписан контракт сред съответните ведомства на двете страни, а след това съглашението да бъде утвърдено от нашия парламент.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази паника от дейностите на Русия в Черно море, като акцентира стратегическото значение на зърнената договорка, защото продоволствената рецесия по света е и рецесия на сигурността.

„ Руските провокации в Черно море препятстват свободното мореплаване, усилват риска от произшествия и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната съгласуваност на напъните с крайбрежните ни съдружници Румъния и Турция има за цел да се ускори наблюдението и ситуационната ни информираност “, е показал Тагарев.

„ Страната ни е солидарна с украинските старания, както на двустранна основа посредством оказване на политическа, филантропична и военно-техническа поддръжка, по този начин и в границите на участието си в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. В тази връзка взетото решение за прекосяване от двуетапен към едноетапен развой на присъединение на Украйна към НАТО удостоверява, че мястото й е в евроатлантическото семейство “, увери министър Тагарев.

В рамките на визитата си в Одеса министърът на защитата Тодор Тагарев е провел диалози с представителите на българската диаспора, оповестяват от Министерството на защитата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР