България ще продължава да внася руски петрол до декември 2024

...
България ще продължава да внася руски петрол до декември 2024
Коментари Харесай

България продължава да внася руски петрол до декември 2024 година

България ще продължава да внася съветски нефт до декември 2024 година. Това излиза наяве от решенията на служебното държавното управление. Служебният кабинет одобри решение за даване на дерогация от член 5к, параграф 1 от Регламент на Съвета на Европейски Съюз No 833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, във връзка с публичните поръчки за доставка на автомобилни горива. 

Правителството излага като мотив за решението, че цялата държавна администрация има подписани контракти и разчита на " Лукойл " за " обезпечаване на автомобилни горива за действието на държавните органи и структури, с оглед опазването на публичния ред, живота и здравето на българските жители и националната сигурност ". Дерогацията е годна до 31 декември 2024 година.

Разрешава се възлагането на нови публични поръчки, както и осъществяването на подписаните контракти и рамкови съглашения с предмет доставка на автомобилни горива, след 10 октомври 2022 година.

Съветът на Европейски Съюз популяризира през днешния ден наличието на утвърдените нощес нови наказания против Русия поради войната в Украйна, които включват отчасти ембарго за вноса на съветски нефт. В текста се показва, че България получава краткотрайна отстъпка от възбраната за импорт на съветски недопечен нефт по море. Европейски Съюз вкарва възбрана за покупката, вноса или преноса на съветски недопечен нефт и някои петролни произведения. Предвижда се последователното прекъсване на този импорт да отнеме шест месеца за суровия нефт и до осем месеца за други модифицирани петролни артикули.

 

Временно изключение се планува за вноса на недопечен нефт по водопровод в тези страни от Европейски Съюз, които поради географското си разположение страдат от особена взаимозависимост от съветските доставки и нямат към този момент благоприятни условия да ги заменят.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР