България ще привлича туристи с 12 винено-кулинарни маршрута, предаде БНТ.

...
България ще привлича туристи с 12 винено-кулинарни маршрута, предаде БНТ.
Коментари Харесай

12 винено-кулинарни маршрута ще привличат туристи целогодишно

България ще притегля туристи с 12 винено-кулинарни маршрута, съобщи Българска национална телевизия. Идеята е създадена взаимно от две министерства - на туризма и на земеделието.

Предвижда се след основаването на маршрутите, в средата на идната година, България да стане туристическа дестинация за четири сезона и това да способства за развиване на винения и кулинарния бранш у нас.

Представените през днешния ден 12 винено-кулинарни дестинации занапред ще бъдат обсъждани с локалния бизнес и общините. След одобряването им през юли 2018 година те ще бъдат включени в платформата " Аз обичам България ", която популяризира 100-те национални туристическа обекти.

Така съгласно министъра на туризма Николина Ангелкова ще се разпространяват българските обичаи и просвета , като се акцентира на локалната храна, виното и обичаите.

" Целта е по този метод да притеглим вниманието към вътрешността на страната. Знаете, че главно туризмът се концентрира най-вече по Черноморието. Искаме да насочим вниманието към крилата на сезона, да представим България като страна-дестинация за 4 сезона. " - разяснява министър Ангелкова.

Освен с виното и храната, маршрутите ще бъдат съчетани и с многото естествени и исторически забележителности у нас.

" Важно е кметовете да са дейни и когато към този момент се предложи един маршрут от кое място да мине, съгласно с това да се изберат туристите - наши и непознати, от кое място да минат и какво да дегустират. " - уточни министърът на земеделието Румен Порожанов.

Кметове от страната, които участваха на срещата, посрещнаха самодейността с голямо утвърждение.

Тя беше призната изключително задушевно от кмета на Копривщица Генчо Герданов: " Този план ще има огромен триумф освен в Европа, само че и в света . Хората от Копривщица и аз като кмет ще направя всичко допустимо този план да се реализира. "

На представянето участва и китайска делегация, която прояви огромен интерес към износа на български виновност за Китай .

" Годишно в Китай консумираме над милиард и половина литра вино, най-вече от Франция и Южна Африка, на стойност близо 2 и половина милиарда $. Дори дребен дял от този пазар да е с България, това ще е скъпо за страната ви. " - съобщи Яо Чаоиънг, консултант по комерсиалните въпроси на китайското посолство у нас.

През първите осем месеца на годината над 6.5 млн задгранични туристи са посетили България, което е с 8% повече от предходната година. Очакванията са с новите винено-кулинарни дестинации, броят им доста да нарасне.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР