България ще предостави на Украйна 100 бронирани машини от времето

...
България ще предостави на Украйна 100 бронирани машини от времето
Коментари Харесай

България ще даде на Украйна 100 бронирани машини от времето на Възродителня процес

България ще даде на Украйна 100 бронирани машини от времето на така наречен Възродителен развой от края на 80-те години на предишния век. Това стана ясно от думите на Ивайло Мирчев, народен представител от " Демократична България ", пред бТВ.
Той заяви, че през днешния ден парламентарните групи на " Продължаваме промяната – Демократична България " (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи ще внесат предложение страната ни да изпрати на Украйна военна помощ от към 100 бронирани бойни машини, която да пристигна от запасите на Министерство на вътрешните работи.
Досега България не е предоставяла бронирани бойни машини на Киев, само че пък такава към този момент е дадена от Северна Македония.
Предлаганите БТР-и са били във вътрешни войски по времето на така наречен Възродителен развой в България и в никакъв случай не са били употребявани. Те са с отпаднала нужда, част от тях са механически неизправни, изясни Мирчев.
По думите му с тази концепция по никакъв метод няма да бъде нарушена боеспособността на българската войска, тъй като това са " бронетранспортьори, които под никаква форма няма да използваме ".
" Нашата цел ще бъде, откакто изпратим тези към 100 бронирани машини, да получим американска помощ, с цел да засилим нашите отбранителни качества ", сподели Ивайло Мирчев.
Той посочи, че такава оферта - да дадем техника от складовете, а да получим нови машини за Министерството на защитата е имало в публична преписка сред американската страна и президентството, само че не е ясно дали тя важи и през днешния ден.
" Надяваме се това предложение още да важи. То е било годно към декември 2022. Предстоят диалози. Служебното държавно управление на Радев тогава е пропуснало шанса да направи сходна договорка, става въпрос за 200 милиона $, с които президентът Радев, който другояче е доста угрижен за армията, можеше доста съществено да ускори отбранителните ни качества ", сподели Ивайло Мирчев.
По думите му самодейността е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на Министерство на вътрешните работи и защитата, парламентарните групи на ГЕРБ и Движение за права и свободи, ръководителя на комисията по защита и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Ивайло Мирчев разяснява, че за последните 16 месеца Украйна е закупила оръжия за 5 милиарда лева от България. До края на годината средствата в българския бюджет от Киев може да доближат и 7 милиарда лева, предвижда той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР