България ще предостави на Северна Македония 50 000 ваксини срещу

...
България ще предостави на Северна Македония 50 000 ваксини срещу
Коментари Харесай

Радев обеща на Заев: Ще получите 50 000 ваксини скоро

България ще даде на Северна Македония 50 000 ваксини против Covid-19 . Това увери президентът Румен Радев северномакедонския министър председател Зоран Заев при срещата, извършена сред двамата в постройката на президентската институция.

Към момента забавянето се дължи на обстоятелството, че се чакат разяснения и позволение от Европейската комисия.

Най-лесният вид е имунизациите да бъдат предоставени от производителя непосредствено към страната адресат. Но когато имунизациите са били предоставени първо на нас, има известна администрация , с цел да бъдат дадени на трета страна, сподели българският държавен глава.
 Нинова след диалог със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към Европейски Съюз, само че компромис с историята е неприемлив
Нинова след диалог със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към Европейски Съюз, само че компромис с историята е неприемлив

Срещата е била по искане на Заев

Радев е сложил въпроса при срещата си с еврокомисаря с сектор опазване на здравето Стела Кириакиду, с която организира диалози по-рано в четвъртък.

" Очаквам да има решение в доста незабавен порядък. Да, ще ги има тези 50 000 ваксини ", увери Радев.

От своя страна Зоран Заев благодари за ускоряването на процеса по доставката на имунизационните препарати. " Ние нямаме толкоз доста ваксини и сме признателни за това, което вършиме ", сподели той.

Голямо удовлетворение от извършените диалози с българските представители изрази още македонския министър председател.

" Имаме потребност двустранно да решим проблемите си. Важен е разговорът. И двете страни имаме другари в чужбина, само че решението зависи само и единствено от нас ", сподели на собствен ред Заев.
 Ципрас поучава България да откри компромис за районен съд Македония
Ципрас поучава България да откри компромис за районен съд Македония

Пред МИА някогашният гръцки министър председател изясни, че доста неща могат да се подобрят

Конкретното решение на ще бъде взето в бъдеще, само че към този момент е изпратена поръчката за другарство, за прекъсване на езика на омразата , счита той.

От своя страна Румен Радев посочи, че до патовата обстановка в двустранните връзки се е стигнало, тъй като в подписания през 2017 г от държавното управление на Борисов Договор за добросъседство нямало заложени съответни условия и периоди , което давало опция за променливи тълкувания и дейности.

" Европейската вероятност на Северна Македония е от голямо значение за нас. Длъжни сме да създадем по този начин, че нашите хора да имат общо европейско бъдеще и да могат да поддържат връзка доста по-свободно между тях ", сподели президентът.

Договорен е и формат на младежко съдействие сред двете страни. Не бе дадена конкретика, само че се разбра, че става дума за взаимни конгреси, почивки на македонски младежи по Черноморието и други

Премиерът на районен съд Македония Зоран в София през днешния ден, 17 юни. Заев към този момент беседва. Служебният министър председател разговор. Ден преди визитата в българската столица Заев изясни, че по време на визитата си тук няма да бъдат водени и еднаквост.
 Северна Македония получи втора пратка от
Северна Македония получи втора пратка от " Спутник V "

Общо 200 000 дози от имунизацията е договорил Скопие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР