България ще прави инфраструктура, за да помогне за целите на

...
България ще прави инфраструктура, за да помогне за целите на
Коментари Харесай

България ще прави инфраструктура за целите на НАТО

България ще прави инфраструктура, с цел да помогне за задачите на НАТО и съюзническите войски. Това разгласи за NOVA министърът на защитата след връщането си от визитата в Съединени американски щати. Тодор Тагарев увери, че този план ще е в употребява и на българската стопанска система.

Става дума за създаване на пътища, железопътни линии, нефтопроводи, които да бъдат както в помощ на въоръжените съюзни сили, по този начин и на българските жители и страната. За общата стойност на плана Тодор Тагарев се упова на думи на финансовия министър Асен Василев. Така изчисленията сочат, че инвестицията ще е за към 6 милиарда евро. Като посочи, че Съединени американски щати могат да оказват помощ част от финансирането да се покрие от интернационалните фондове.

Военният министър беше безапелационен - напролет на 2025 година у нас ще дойдат първите самолети F-16, а дотогава страната ни ще има и подготвени водачи.

Пред NOVA военният министър разяснява и протоколния гаф по време на церемонията на Богоявление и изясни, че към момента служителката, упрекната, че е позволила пропуск, не е освободена.

Инвестицията за милиарди е обвързвана с разполагането на многонационална бойна група у нас, посочи военният министър. А на масата в диалози в Съединени американски щати било разисквано по какъв начин страната ни да стане да стане по-добър хазаин.

„ Ние чакаме на нашата територия да бъдат ситуирани спомагателни сили на наши съдружници, а с цел да се случи това е належащо увеличение на потенциала на пътна, железопътна инфраструктура, както и създаване на някои тръбопроводи за обезпечаване на горива, създаване на складова база за домакинстване на военнослужещи от съюзни страни ”, сподели Тагарев.

Очакванията - сметката за милиарди да се заплати със съфинансиране.

„ Аз не съм правил калкулации, само че в едно изявление министър Асен Василев мисля цитира цифрата 6 милиарда евро, това е в продължение на години.
Така или другояче за България би било доста добре да имаме по-добре развита пътна и железопътна инфраструктура, с по-висок потенциал, а тя ще бъде употребена и от въоръжените сили, а за някои детайли от тази инфраструктура ние можем да употребяваме съюзни фондове и по тази причина ни е значимо положителното схващане от Съединени американски щати ”, съобщи Тагарев.

След визитата си оттатък океана военния министър увери, че напълно скоро първите самолети F-16 ще са на родна земя.

„ Очакваме първите два самолета да са в България напролет на идната година. Пилотите също се готвят – ще има задоволително готови водачи, все още, в който ще дойдат ”, съобщи Тагарев.

Министърът разяснява и появилата се информация, че желае смяна в образованието по история.

„ Поколение след потомство е обучавано с един взор върху българската история, който е в полза на Кремъл и от елементи може би даже писан от Кремъл. Българите би трябвало да познаваме личната си история ”, разяснява военният министър.

Все още не е отстранена и служителката, упрекната за неизпращането на предложения на депутати за церемонията на Богоявление, посочи Тагарев.

„ Признахме си, че има пропуск, колежката подаде заявление за овакантяване, дал съм го да мине по общоприетата процедура, защото тя като специалист по принцип не комуникира с министъра. Има общоприета процедура за освобождение на специалисти от администрацията и ще взема решение, тогава, когато видя всички гледни точки и документите ”, сподели Тагарев.

На този стадий не са водени диалози той да остане министър в държавното управление на Мария Габриел. Ако получи покана, съобщи, че евентуално ще я одобри.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР