България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека, доставката ще

...
България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека, доставката ще
Коментари Харесай

Ангелов: Можем да доставим и руска ваксина, но след решение на Брюксел


България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека , доставка та ще дойде или в събота, или в неделя, или при започване на март. Това съобщи във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов , представен от БГНЕС.

В края на предходната година изпратихме форма за поръчка с АстраЗенека и трябваше да получим над 4 млн. дози, те трябваше да се доставят за 7 месеца, първия месец трябваше да имаме 451 832 дози. В края на януари Астра осведоми, че понижава доставките с 60% за първото тримесечие, това значи че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари -74 000, на 28 февруари 139 126, общо 261 000 дози. Става ясно в края на февруари, че 87 000 дози ще тръгнат за България на 26 февруари, а 54 000 на 28 февруари. Обаче, получихме нова информация и вместо двете доставки от 142 000 дози България ще поучи 52 800 дози, която доставка ще дойде или в събота, или в неделя, или при започване на март, заяви министърът. Това е мотивът за вчерашната ми реакция. Дразнят ме подобен вид корпоративни реакции – по какъв начин мислят за нас, по какъв начин правели всичко допустимо, когато правиш всичко допустимо ти трябват два дни, акцентира Ангелов.

За Пфайзер- проект Б е, че сме договорили спомагателни количества – 1 000 000 дози на Пфайзер, които ще дойдат от март до юни. Много ми е неприятно, че тази тематика стартира да се експлоатира политически. Политиците стартират да употребяват тематиката без да гледат медицинския резултат. Това е безконтролно държание на политиците, да използваш страха на хората като очакваш да получиш политически дивиденти, не го разбирам това, сподели Ангелов.

Попитан за предлагането на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, България да получава ваксини от Русия, Ангелов отговори, че Европейски Съюз на равнище организация по медикаментите преглежда документите. Очакваме решение на европейските специалисти, по-късно би трябвало да има решение на Европейска комисия и чак тогава имаме подготвеност да поръчаме дози от Русия, изясни Ангелов.

Днес министърът посети болница „ Св. Марина ”-Варна, като сподели, че там са лекувани най-вече пациенти с ковид от болните в Североизточна България. Държавата постави старания, макар международната рецесия, макар понижения брой пациенти. В „ Св. Марина ” бяха затворени 11 клиники по време на пандемията, а от тях 257 лекари и сестри бяха командировани за лекуване на пациенти с коронавирус. Държавата не изостави лечебните заведения, те си получават регулярно средствата, уточни Ангелов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР