България ще ползва руски петрол до края на 2024. Изключението

...
България ще ползва руски петрол до края на 2024. Изключението
Коментари Харесай

Кирил Петков: България ще ползва руски петрол до края на 2024, в ЕС ни виждат като лидер

" България ще употребява съветски нефт до края на 2024. Изключението за страната ни към този момент е реалност и ще бъде в детайли записано в детайлното умозаключение от съвещанието на Европейския съвет, което ще бъде оповестено след 2-3 дни ", съобщи министър председателят Кирил Петков преди втория ден от съвещанието на Европейския съвет.

Радвам се, че шестият пакет със наказания ще мине и огромна част от паричните потоци на Русия ще спрат, акцентира той

„ Ще има дерогация (бел. ред. за потребление на съветски петрол), особено за нас, до края на 2024 година, което ни слага в доста добра позиция. Благодарим на сътрудниците ни, че се съгласиха на това. Дава ни опция рафинерията ни да бъде оправена по този начин, че да може да работи с различен нефт. „ Лукойл “ би трябвало да заплаща на „ Литаско “, което е швейцарска компания. За разлика от случая с „ Газпром “, няма тематика за рубли. Въпросът за нас беше, че българската рафинерия работи с съветски нефт. Затова тази дерогация беше витално значима за нас “, добави той.

Петков акцентира, че Путин не е спрял особено газа на Полша и България. „ Той продължава да употребява механизма с рубли да стопира газа на обособените страни-членки. Всички европейски страни, които застанаха на твърдата позиция, че договорът е по-голям от всичко друго, дейностите на Русия са същите, каквито бяха към нас. Виждаме Холандия, Дания “, даде образец министър-председателят.

Кирил Петков сложи добра оценка на оправянето на страната ни с настаняването на украинските бежанци. „ За три месеца дадохме невиждана поддръжка в един от хубавите хотели на България. Сега влизаме в по-нормални рамки. Все отново, те са бежанци. Българската страна не може безспир да поддържа такова първокласно престояване в България. Уверен съм от вицепремиера Константинова, че изискванията са положителни. Нормални условия, просто не са в хотелите “, изясни той.

Премиерът успокои, че България не е застрашена от продоволствена рецесия. „ Ние сме в една от най-хубавите позиции в Европа, тъй като сме огромен експортьор на зърно. Повечето страни нямат този разкош. Очаква се тази година да имаме 7 милиона тона, а потреблението ни е 2. Ние ще бъдем решение на световния въпрос. Пристанище „ Варна “ може да бъде едно от решенията. Заставаме на основни позиция в Европейския съвет. Все повече ни виждат като страна, която е водач “, разяснява Кирил Петков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР