България ще получи по-малко европейски пари по Плана за възстановяване.

...
България ще получи по-малко европейски пари по Плана за възстановяване.
Коментари Харесай

Икономиката ни се развива: Ще получим по-малко европари по Плана за възстановяване


България ще получи по-малко европейски пари по Плана за възобновяване. Страната ни ще загуби 578 милиона евро.

Аргументът на Брюксел е - стопанската система ни се развива по-добре от предстоящото и по тази причина ще получим по-малка безплатна парична поддръжка.

България за четири години трябваше да получи 6 милиарда 270 милиона евро. Сега Еврокомисията понижава сумата на 5 милиарда 690 милиона.

Освен България, Франция, Румъния и Полша по-малко пари от Европа по проектите им за възобновяване ще получат още 19 страни членки. И те като нас са се справили по-добре с икономическите последствия от Коронавирус пандемията.

Няколко страни като Германия, Испания, Австрия, Португалия и Чехия се оказват по-силно потърпевши и ще получат повече безплатни европейски средства за възобновяване си.

Новината отприщи конфликт сред ръководещите в оставка и опозицията в лицето на ГЕРБ.

Според опозицията кабинетът в оставка и служебното държавно управление не са се справили с положителното ръководство на българския План за възобновяване. По думите на Бойко Борисов се губят милиарди поради несръчност.

От финансовото министерство дадоха отговор, че механизмът, по който става това понижаване, е бил подсилен и гласуван от екипа на държавното управление на Борисов, а не от тях.

От ГЕРБ обаче отвърнаха.





Според контрактувания механизъма 30% от безвъзмездните евросредства се дават на база предвиждания за развиването на стопанската система в бъдеще. И тъй като българската стопанска система се оказва, че се развива по-добре от предстоящото, страната ни няма потребност от толкоз огромна финансова поддръжка. Това се случва и с съвсем всички други страни членки в Евросъюза.

София ще упорства за компенсиране на орязаните пари. Според икономисти орязаните пари няма да доведат до разтърсвания за нас.

Първият транш с 2,6 милиарда лева по проекта се чака да пристигна през есента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР