България ще получи първия си медицински хеликоптер на 15 декември

...
България ще получи първия си медицински хеликоптер на 15 декември
Коментари Харесай

България очаква първия си медицински хеликоптер през декември 2023 г.

България ще получи първия си медицински хеликоптер на 15 декември тази година. Това заяви във вторник пред здравният министър Асен Меджидиев . Новината пристигна след закъснение на публичната поръчка, с която би трябвало да се обезпечат хеликоптерите за въздушно избавяне.

Споразумението с италианската компания “Леонардо ” е за общо шест хеликоптера, които ще се получават поетапно идващите години, сподели министърът на опазването на здравето. Всяка машина коства към 18 млн. евро.

Предстои тази седмица да бъде оповестена социална поръчка за два хеликоптера на лизинг, още веднъж от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, сподели още Асен Меджидиев. Целта е спасяването по въздух да стартира още от лятото.

“Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще употребяваме пистите на Военновъздушните сили, които са извънредно значими, тъй като подготовката за построяването на хангари и площадки изисква по-дълъг развой ”, добави здравният министър.

Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия . Работи се по построяването на най-малко още три бази в страната.

“Изграждането на площадки към лечебните заведения е малко по-дълъг развой ”, сподели Меджидиев. “Определени са лечебните заведения, където ще има площадки, както и оперативните бази, където ще се изградят хангари. “

Здравният министър заяви, че стартира образованието на лекарите, водачите и техниците, които ще вземат участие във въздушното избавяне.

България е единствената страна в Европейския съюз, която сега няма медицински хеликоптери, нужни при обстановки, изискващи бърз превоз на потърпевши и медицински екипи от и до труднодостъпни региони или медицински доставки на кръв, органи, медикаменти и така нататък Използват се военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени особено за медицински цели.

Новината за подписаното съглашение с италианската компания “Леонардо ” и идната в края на годината доставка на първия хеликоптер идва след дълго закъснение на публичната поръчка. Процедурата беше на компания, която не участваше в нея.

По-рано се организира различен конкурс, който се провали. Министерството на здравеопазването приключи тази процедура през ноември, тъй като препоръчаната цена от единствения претендент надхвърляше оптималната заложена. Впоследствие беше подписан контракт тъкмо с този претендент - италианската компания “Леонардо ”.

Средствата за построяването на система за въздушно избавяне идват от европейския бюджет и са по по Националния проект за възобновяване и резистентност и оперативната стратегия “Региони в напредък ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР