България ще получи първите средства по Плана за възстановяване и

...
България ще получи първите средства по Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Пеканов: Първите средства по Плана за възстановяване идват през есента

България ще получи първите средства по Плана за възобновяване и развиване през есента, сподели през днешния ден служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов пред Българска национална телевизия. Става въпрос за 1.3 милиарда лв..

България към този момент е изпратила информация какви планове ще се финансират със средствата, чака се противоположна връзка от Европейската комисия, а самото заплащане би трябвало да се утвърди от Европейския съвет. В напреднала фаза е и подготовката на настояването за втори транш за 700 млн. лв..

Атанас Пеканов уточни, че с цел да може България да получи всички планувани в проекта средства, новият парламент би трябвало да промени закона за публичните поръчки, да одобри закон за персоналния банкрут и да актуализира няколко енергийни закона. След последната актуализация на страната се поставят 5.69 милиарда евро, с цел да се възвърне посредством промени и осъществяването на планове до 2026 година

Според Пеканов верният метод е страната да стартира реализацията на първите планове с пари от бюджета, които след това ще бъдат обезщетени с европейските средства. В отговор на въпрос той сподели, че по частта от проекта, която изисква понижаване на нездравословните излъчвания с 40% до 2026 година по отношение на 2019 година, може да се договаря. " Ще молим за преосмисляне ", сподели вицепремиерът.

Пеканов уточни, че реализирането на планове в проекта в региона на зелената сила ще даде по този начин мечтаната самостоятелност на България от Русия във връзка с газа.

Коментирайки енергийните помощи за бизнеса, признати от последния парламент, Пеканов изрази мнение, че те са твърди великодушни, като е било неточност да се дават на всички. " Всички страни пробват да подтикват спестяването на сила. Ако ние компенсираме всички на 100%, те нямат тласък за икономии. Средства трябваше да се дават единствено на нуждаещите се ", заключи рецензиите си вицепремиерът.

Той въпреки всичко посочи, че служебният кабинет ще извърши уговорките по програмата за обезщетения, тъй като тя е призната от Народното събрание. Пеканов акцентира, че е нужна формулировка на понятието енергийна беднотия.

 

Атанас Пеканов застъпи тезата, че не е належащо предоговаряне на Плана. Единствено по уговорката за понижаване на нездравословните излъчвания с 40% до 2026 година по отношение на 2019 година може да се договаря. " Предстои да разговоряме с другите страни членки. Ще молим за преосмисляне ", сподели вицепремиерът.

 

На въпрос, обвързван с постигането на енергийна самостоятелност, вицепремиерът уточни, че " Зелената договорка " е методът, по който ще станем по-независими енергийно.

 

„ Чрез построяването на възобновими енергийни източници Европа ще бъде по-силна и ще може да се абстрахира от геополитическите спорове “, съобщи Пеканов.

 

По Плана за възобновяване следва да се одобри критерият за енергийна беднотия, с цел да може да се помогне на в действителност нуждаещите се.

 

„ В идващите седмици ще почистим дефиницията за енергийна беднотия и ще можем да я представим ", сподели Пеканов.

 

Той разкритикува решението на предходния парламент за енергийните обезщетения за бизнеса на 100% за всички компании.

 

„ Такива трябваше да се вършат в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, с цел да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни сега се пробват да подтикват спестяванията, тъй че компаниите да се напасват към тази нова обстановка ", съобщи вицепремиерът.

 

По думите му за бизнеса това не звучи добре, само че в последна сметка отговорност на всеки кабинет е да бъде щадящ за бюджета.

 

„ Добрият вид е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат потребност от това, а не на всички “, добави Пеканов. По думите му има по-добри разновидности за оптимизация, само че служебният кабинет ще извърши програмата за обезщетения, призната от Народното събрание.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР