България ще получи първите си два американски изтребителя F-16 Block

...
България ще получи първите си два американски изтребителя F-16 Block
Коментари Харесай

България получава първите си два F-16 в края на юли 2024 г.

България ще получи първите си два американски изтребителя F-16 Block 70 в края на юли 2024 година.

Това излиза наяве от известие на Министерството на защитата, в което се показва, че български представители на ведомството и Военновъздушните сили са посетили завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, Съединени американски щати.

В този цех се сглобяват самолетите F-16 Block 70. Българската делегация се е срещнала на място с хода на осъществяване на дейностите по контракта.

Към момента в разнообразни стадии на произвеждане се намират 6 от самолетите, предопределени за страната ни, означават от МО.

Производството на самолетите се прави според графика, като първите два самолета – един F-16C Block 70 и F-16D Block 70 е планувано да бъдат приключени в края на месец юли 2024 година

Тези два самолета ще бъдат употребени за образование на инженерно-техническия състав на Военновъздушни сили в Съединени американски щати.

Доставката на първите самолети в България се чака в края на месец март 2025 година

По време на визитата делегацията следи и полет на F-16C Block 70, предопределен за Словакия.

През 2019 година страната ни заплати 1,2 милиарда $ за първите 8 самолета. През ноември 2022 година страната ни утвърди нова договорка за още 8 самолета за близо 1,3 милиарда $.

Средствата ще бъдат изплащани разсрочено в интервал от 10 години. Доставката на вторите 8 самолета би трябвало да се извърши през 2027 година
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР