България ще получи пари по Плана за възстановяване, след като

...
България ще получи пари по Плана за възстановяване, след като
Коментари Харесай

ЕК пред Tribune.bg: България ще получи пари по Плана след подаване на заявка

България ще получи пари по Плана за възобновяване, откакто бъде подадена поръчка за това. По график това е планувано да се случи през третото тримесечие на годината. Това обявиха в отговор на питане на  от Европейската комисия.

„ С всяко искане за заплащане България ще би трябвало да показва, че съответните стадии и цели са реализирани. Комисията ще оцени тези претенции и Съветът ще би трябвало да утвърди предварителната оценка на Комисията и да одобри решение за осъществяване “, това показаха от Брюксел като механизъм на деяние.

Както се действа с всички страни членки, по този начин и с България ще би трябвало да бъдат подписани финансовото съглашение и оперативните договорености. Последните са точно нужните за Комисията доказателства, че страната ни се движи и осъществя  заложените в Плана цели.

„ Първото погашение ще последва, откакто България извърши приемливо първите стадии и цели, както е заложено в Решението за осъществяване на Съвета, и подаде искане за заплащане “, акцентират от Комисията.

Кога се планува страната ни да стартира да получава финансиране на Плана?

„ Подаването на поръчката за заплащане от България се планува през третото тримесечие на тази година “, дадоха отговор на въпроса ни от Брюксел.

От Европейска комисия въпреки всичко прецизираха, че периодите са ориентировъчни, а е значимо всички държави-членки да положат старания да обезпечат навременното осъществяване на промените и вложенията, за които са се заели в своите проекти.

Припомняме, че България се забави с предаването си на Плана, а по-късно държавното управление на Кирил Петков изиска оценката на документа да бъде отсрочена. Това се случи няколко поредни пъти. Така вместо да бъде оценен още в края 2021 година, той беше утвърден през април 2022 година.

Забавено е и подписването на Финансовото съглашение, а точно то е ключът за приемане на 6,3 милиарда евро.

Едва през вчерашния ден с решение на Министерския съвет за това беше оторизиран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев.

Припомняме, че финансовите министри на Европейски Съюз дадоха утвърждението си за това още на втори май. Не е ясна повода това деяние да бъде забавено с близо два месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР