България ще получи около 10 милиона евро от втория финансов

...
България ще получи около 10 милиона евро от втория финансов
Коментари Харесай

Министър Гечев: България е подценена при втората помощ за пострадали от украинския внос


България ще получи към 10 милиона евро от втория финансов пакет от 100 милиона евро по предлагането на Европейската комисия за подкрепяне на земеделските стопани от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия като частична отплата на усложненията от вноса на селскостопански артикули от Украйна. Това заяви на събора на овцевъдите край Лясковец министърът на земеделието Явор Гечев.

Тези пари не са задоволителни и България желае информация от Европейска комисия за методите, по които е пресметната втората финансовата помощ от към 10 милиона евро за българските селскостопански производители, потърпевши от украинския импорт, съобщи аграрният министър Явор Гечев.

" Ние считаме, че България е подценена във връзка с втория пакет. Искаме наложително, за нас е извънредно значимо още два продукта да бъдат обследвани до 5 юни. Не единствено слънчогледовото олио, за нас е доста значимо сухото мляко. Изкупната цена на млякото падна с 30 % за два месеца, обаче, забележете, това не се отрази на крайната цена в комерсиалните вериги. "

Освен постигнатите договореност с украинския министър на земеделието за общи механизми за влияние при пораждане на пазарни разстройства, в това число внезапни промени в цените при двустранната търговия със слънчогледово олио, министър Гечев разясни, че се работи и по други тематики.

" Работим, в това число по гаранционни фондове, които да предложим на самия Европейски Съюз да осъществя – отсрочено заплащане на разнообразни страни, които използват пшеница, тъй като е извънредно е значимо не просто да има забрани, а да има механизми, които урегулират този вид рецесии. "

По думите на земеделския министър за Гергьовден у нас вносът на на ниска цена македонско агнешко месо е доста по-малък от предходната година.

" Категоричен е фактът, че, когато има българска продукция, тя е на по-висока цена, само че тази цена е непринудено мечтана от самите консуматори, т.е. българските артикули имат качество, оттова има и търсене. "

До две-три седмици Министерството на земеделието ще е готово с предлагането си до депутатите за промени в закона за собствеността и използването на земеделските земи, с цел да бъдат предпазени земеделските стопани при инвеститорските планове за фотоволтаици и дейностите да се съвместяват: 

" Ако има фотоволтаици, те да са на 50% от площта, да са вдигнати на 3 метра височина и изпод да може цялото пространство с другите тревни смески да се употребява за пасища. "  
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР