България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС

...
България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС
Коментари Харесай

Ето колко пари ще отпусне ЕС за България в борбата с коронавируса

България ще получи общо €812 милиона от оповестената от Европейски Съюз сума за битка с ковид, излиза наяве от плановете за страните членки, предава БНР.
В петък Еврокомисията заяви, че е подготвена да усили на €37 милиарда сумата за тази цел. Част от сумата ще бъде отпусната като ликвидност, а друга част – от съответния бюджет на Европейски Съюз. България ще получи надлежно €122 млн. и €690 млн.
Освен това, страната ни към момента не е усвоила €546 млн. по европейските структурни и капиталови фондове след оповестяването на Инвестиционната самодейност за отговор на ковид. Страните членки, на които са останали тези пари, ще ги употребяват против болестта, вместо както до момента да ги връщат в хазната на Съюза.
Така България ще разполага със сумата от €1,358 милиарда по това направление. Освен за медицински цели, средствата би трябвало да бъдат употребявани в помощ на най-уязвимите браншове на стопанската система като дребните и междинните предприятия, пазара на труда и други.
Вицепремиерът Томислав Дончев също разкри, че България чака финансова помощ от Еврокомисията. Споменатата от него сума обаче беше в размер на €240 млн. - близо четири пъти по-ниска от обявената от националното радио и пет пъти по-малка от сумарните средства по направлението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР