България ще получи над 480 млн. евро по плана RePowerEU“,

...
България ще получи над 480 млн. евро по плана RePowerEU“,
Коментари Харесай

България ще получи над 480 млн. евро от плана „REPowerEU“ за нова енергийна инфраструктура

България ще получи над 480 млн. евро по проекта „ RePowerEU “, обвързван с енергийния преход на страните от Европа. Това стана ясно по време на теоретичен конгрес за енергийната промяна, който се организира през днешния ден в Университета за национално и международно стопанство. Събитието бе намерено от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов  Никола Стоянов Никола Стоянов е роден през 1976 година в София.   Завършва „ Право “ в Софийския университет.

„ Изминалата една година ни сподели какъв брой значима е тематиката за построяването на енергийни мощности от ново потомство, които поетапно да заменят въглеродно интензивните такива “, уточни министър Стоянов. По думите му войната в Украйна е задала нов дневен ред пред Европа, който постанова бързи решения за нейната енергийна сигурност, които рефлектират директно на стопанската система. „ В последните месеци доказахме, че можем за няколко дни да взимаме решения, които са били отлагани с години “, акцентира министърът.

„ REPowerEU “ дава спомагателна опция българската промишленост да се декарбонизира, да понижи разноските за сила и да разшири своя дял в стопанската система “, посочи министър Стоянов. Той добави, че Планът ще подкрепи дребните и междинни предприятия, които са подложени на максимален напън от високите цени на енергоресурсите.

За финансиране на вложенията и промените в целия проект на Европейската комисия „ REPowerEU “ са заложени средства в размер на 20 милиарда евро, стана ясно по време на форума. „ Сега е моментът страната, бизнесът и научните среди да намерим най-верните решения, тъй че българската стопанска система да извлече огромни и най-важното – дълготрайни, изгоди от Плана “, сподели Никола Стоянов  Никола Стоянов Никола Стоянов е роден през 1976 година в София.   Завършва „ Право “ в Софийския университет. 

По време на събитието бяха разисквани тематики, свързани с различните горива, въглищните централи, дълготрайните вероятности за диверсификация на енергийните доставки и измененията за българската стопанска система в този подтекст.

Форумът се провежда взаимно с Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура на Университета за национално и международно стопанство и Съюза на икономистите в България. Участие в него взеха проф. доктор Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. Татяна Хубенова-Делисивкова, ръководител на Съюза на икономистите в България, Константин Стаменов, ръководител на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители, Славчо Нейков, ръководител на УС на Институт за енергиен мениджмънт, студенти и специалисти в тази област, и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР