България ще получи 5000 дози ваксини срещу COVID-19, а януари

...
България ще получи 5000 дози ваксини срещу COVID-19, а януари
Коментари Харесай

Доц. Кунчев каза кога ще дойдат ваксините у нас

 България ще получи 5000 дози ваксини против COVID-19, а януари ще получим като квота за декември още 52 хиляди дози. От февруари нататък стартират да идват още по-големи бройки. Здравните управляващи у нас имат подготвеност още  на 27 декември да стартират с имунизирането, като се стартира с медицински експерти, само че решението ще бъде взето от Националния имунизационен щаб. Това разкри основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев в ефира на NOVA.

Ваксината потегля от Европа още на декември и според от дистрибуцията всяка страна членка на Европейски Съюз ще я получат в идващите дни.

По думите му е хубаво първият имунизиран българин да бъде знаково лице. Ваксината се съхранява на -70 градуса в РЗИ, а в границите на 5 дни би трябвало да бъдат разпределени до болничното заведение и да бъдат използвани, с цел да не се скапе.

" Ние няма да чакаме да имунизираме всички здравни служащи, преди да имунизираме възрастните. Много скоро ще имаме позволение и за имунизацията за " Модерна “, която се съхранява надалеч по-лесно. Решението е на всеки един човек, няма да отстъпим правилото да е доброволна и безвредна на всички ", разяснява още той.

Кунчев дефинира три групи предприятия, които са изпълнили изрядно ограниченията – хотелите, учебните заведения и огромните вериги магазини.

" Инвестираха доста, добра организация – мерят температурата, имат дезинфектантите, други магазини има надзор в действително време какъв брой хора са в магазина, има ограничение на количките. Когато се спре доста строго контрола обаче се струпват доста хора на открито. Ако има два метра отдалеченост – няма проблем. Нямат право да ви желаят персонална карта и данни. Министерство на вътрешните работи, противопожарна работа, КЗП и БАБХ ще се включат. Вече ще има постове на полицията, които да подкрепят. Ако има отдалеченост и се носи маска, няма проблем. Но това, което видяхме преди седмица, беше жестоко нарушаване. Големите вериги удължиха работното време, и то много, а това коства заплати и запас ", разяснява Кунчев.

Има производители с обичаи на имунизирането на основата на антиген. На " Пфайзер “ и " Модерна “ имунизациите от своя страна са в действителност революционни, счита доцент Ангел Кунчев.

Най-надеждното е средство е да се получи информация от Европейската организация по медикаментите. Ще има доста прецизна информация и характерност по какъв начин и кое работи, даде обещание епидемиологът.

От епидемиологична позиция е по-добре изборите е добре да са по-късно – топлото време понижава разпространяването, а май месец ще имаме и доста повече имунизирани, разяснява Кунчев и добави, че се разискват разновидности с ЦИК и вицепремиера.

По отношение на антигенните проби Кунчев акцентира, че по негово мнение не всички са равностойни, и когато влязат в официалнатата статистика (която регистрира единствено позитивните PCR проби - бел. ред.), тогава заболеваемостта евентуално ще има леко покачване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР