България ще получи 4,24 млрд. лева (малко над 2 млрд.

...
България ще получи 4,24 млрд. лева (малко над 2 млрд.
Коментари Харесай

Взимаме 4,24 милиарда лева от ЕС за 2018

България ще получи 4,24 милиарда лв. (малко над 2 милиарда евро) от бюджета на Европейския съюз (ЕС) през 2018 година Това стана ясно откакто през днешния ден Европейският парламент (ЕП) одобри позицията си за бюджета на блока за идната година.

Бюджетът на Европейски Съюз за 2018 година планува вложения в изследвания, научна активност, инфраструктура, претовареност и битка с младежката безработица, както и заплащания към земеделските производители, оповестява investor.bg.

„ За България този бюджет значи доста. От една страна, плануваните междинни заплащания са съвсем 800 млн. евро директни заплащания към фермерите. От друга страна съвсем 800 млн. евро са планувани за градско развиване и инфраструктура, съвсем 380 млн. евро са ориентирани към развиване на селските райони, 185 млн. евро са за претовареност. Това ще бъде глътка въздух за България и ще поддържа растящия стопански растеж на страната”, разяснява евродепутатът Андрей Новаков, единственият български евродепутат, който взе участие в преговорния екип за финансовия проект на общността.

Следва да се проведат договарянията сред Екологичен потенциал, Европейската комисия (ЕК) и Съвета на Европейски Съюз, с цел да се завърши процедурата по приемането на бюджета.

Според еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер план-сметката на Европейски Съюз за 2018 година „ ще направи доста за стабилизирането на Европа “.

“Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да засилим българската конкурентноспособност, българският Брутният вътрешен продукт посредством вложения в инфраструктура. Да вземем да вземем за пример “Хоризонт 2020” - нашата стратегия за проучвания, да вземем за образец програмата “Свързана Европа” за енергийна инфраструктура, автомагистрали, жп линии. Смятам, че нашият европейски бюджет е добър инструмент, който може да бъде употребен от нашите националин държавни управления, с цел да усъвършенстват инфраструктурата и икономическото състояние в нашите райони и страни членки “, разяснява той.

В петък Йотингер ще бъде в България, с цел да разиска с представители на ръководещите финансовата рамка на Европейски Съюз след 2020 година „ Ще приказваме основно за таваните в заплащанията, за упованията, за идната многогодишна рамка, която приготвяме дружно с Екологичен потенциал и която ще бъде показана до месец май идната година “, разяснява той. /Марица.бг
тагове милиарда ес българия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР