България ще получи 1,3 млн. дози от одобрената от ЕМА

...
България ще получи 1,3 млн. дози от одобрената от ЕМА
Коментари Харесай

1,3 млн. дози от новата адаптирана COVID ваксина ще получи България

България ще получи 1,3 млн. дози от утвърдената от ЕМА. Това оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Ваксината се създава от Pfizer/BioNTech и страната ни ще се снабди с нея, откакто бъде утвърдена за приложимост от Европейската комисия. България има обезпечен достъп до приспособени ваксини по силата на Допълнително съглашение № 5 към Споразумението за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните членки на Европейски Съюз.

Първата доставка от 80 640 дози е планувана за третата седмица на месец септември. Ваксините, които чакаме да дойдат тогава, са показани за приложимост на възрастни и лица от 12-годишна възраст.

За последната седмица на месец септември е планувана и доставка на педиатрични ваксини, предопределени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се ползват гратис на български жители, декларирали предпочитание при общопрактикуващия си доктор, в имунизационните кабинети на РЗИ и в избрани за задачата лечебни заведения, прецизират от Министерство на здравеопазването.

През идната седмица се чака Националният експертен съвет по имунизации да направи своите рекомендации до министъра на опазването на здравето за имунизацията срещу COVID-19 на рисковите групи от популацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР