България ще получи 1 259 728 допълнителни дози ваксина през

...
България ще получи 1 259 728 допълнителни дози ваксина през
Коментари Харесай

Премиерът разясни колко допълнителни дози ваксина ще получим

България ще получи 1 259 728 спомагателни дози ваксина през идващите три месеца посредством механизъм за взаимност. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов във Фейсбук.  

„ 19 страни членки се съгласиха да оказват помощ посредством механизъм за взаимност на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Вчера КОРЕПЕР удостовери решението, с което ще се разпределят спомагателни количества към страни, изпитващи усложнения поради неспазването на контрактуваните с Европейски Съюз доставки от страна на компанията AstraZeneca ”, прецизира министър-председателят.

 

Припомняме, че нощес стана ясно, че дружно с Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получим общо 2 854 654 спомагателни дози ваксина в символ на съпричастност. Те са част от ускорена доставка за второто тримесечие на 2021 година в размер на 10 млн. дози, която бе контрактувана сред Европейска комисия и фирмата-производител. Целта е в края на месец юни всички страни в Европейски Съюз да бъдат оптимално покрай имунизирането на 50% от своите жители. 

Премиерът уточни, че снощното решение е показало солидарността на страните и готовността им да се откажат в интерес на друга страна. 

„ Благодарение на сътрудниците от Европейския съвет, на ръководителя Шарл Мишел, както и на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен приехме обединен метод за договаряния и договаряне на ваксини с фармацевтичните компании. Без него доста страни щяха да бъдат сложени в комплицирана обстановка. Но ние показахме, че Съединението прави силата. Само обединен Европейски Съюз - значи мощен Европейски Съюз. Винаги съм казвал, че Европа и присъединението към Европейския съюз е най-хубавото, което се е случвало на България. Помогнахме си в сложен миг и показахме силата на европейската взаимност ”, безапелационен е Борисов.

Министър-председателят регистрира, че пикът на вълната у нас към този момент върви надолу, ваксинираните стават повече от инфектираните, а оздравелите доближават броя на инфектираните.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР