България ще получи 1,2 милиарда евро, след като Европейската комисия

...
България ще получи 1,2 милиарда евро, след като Европейската комисия
Коментари Харесай

Брюксел отпусна 1,2 млрд. евро за зеления преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил

България ще получи 1,2 милиарда евро, откакто Европейската комисия утвърди териториалните ѝ проекти за обективен преход. Те ще подкрепят основаването на нови работни места и обективен климатичен преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, съобщи БНР.

Tези области са изправени пред най-големите социално-икономически провокации във връзка с прекъсването на силата от въглища и намаляването на въглеродните излъчвания.
С признатите през днешния ден проекти за обективен преход завършва одобряването на вложения в общ размер от 11 милиарда евро по политиката на доближаване до края на бюджета на Общността през 2027 година в поддръжка на по-конкурентоспособна и по-екологична България.

По линия на фонда ще бъдат подкрепени преходът от произвеждане на сила от въглища, както и преквалификацията, повишението на квалификацията и основаването на нови благоприятни условия за претовареност за над 15 000 служащи в трите области.

България внесе в Комисията териториалните си проекти при започване на октомври, а срокът за оценка бе 4 месеца. Във вторник министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че проектите ще могат да се ползват още от януари.

В област Стара Загора, където се намират въглищни мини и четири топлоелектрически централи, финансирането ще подкрепи хората да открият нови благоприятни условия за работа, в това число в 10 прилежащи общини в областите Сливен, Ямбол и Хасково. Средствата ще бъдат ориентирани и към изоставени обекти на правилото „ замърсителят заплаща “, с цел да се приготвят за различни стопански действия и преход към зелена сила. 

В област Кюстендил също ще бъдат подкрепени преквалификацията и повишението на квалификацията на служащите и ще бъдат подкрепени търсещите работа. Малките и междинни предприятия ще бъдат подпомагани да изградят съоръжения за сила от възобновими източници, като ще се подчертава върху декарбонизацията на енергийния бранш. Средствата ще оказват помощ на Кюстендил също по този начин да разшири потреблението на своите обилни геотермални енергийни запаси.

В област Перник фондът ще помогне за основаването на към 1 000 различни работни места до 2030 година. Ще бъдат подкрепени и дребните и междинни предприятия с акцент върху научноизследователската и развойната активност, проектирането и инсталирането на фотоволтаични панели и производството на биогаз. За да се подсигурява, че фондът дава отговор на потребностите на място, във всяка една от трите области ще бъдат основани локални подкомитети, в които непосредствено ще вземат участие необятен кръг заинтригувани страни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР