България ще поиска спиране на вноса на яйца от Украйна

...
България ще поиска спиране на вноса на яйца от Украйна
Коментари Харесай

Искаме спиране на вноса на яйца от Украйна – докарали до фалит наши птицеферми

България ще изиска прекъсване на вноса на яйца от Украйна заради ниските им цени, които са довели до банкрути на птицевъди у нас.

Това заяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов пред публицисти в Брюксел. Той взе участие в съвещание на Съвет „ Земеделие “.

Само за първите шест месеца на годината в България са импортирани над 2,6 милиона тона яйца от Украйна, разясни Тахов. Това прави пет пъти повече, в сравнение с за същия интервал през 2023 година

Тези количества пресни кокоши яйца се продават на цени под пазарните. А това води до огромно напрежение в бранш „ птицевъдство “, както и до много банкрути на наши птицеферми. Данните са получени от диалози на Тахов с браншови организации на птицевъдите.

„ Това бе повода да желаяме ограничение на вноса, като преди три месеца се възползвахме от така наречен неочаквана спирачка. Тя бе дръпната от Комисията въз основа на нашето искане. Но това въздържане не оказа нужния резултат. Затова желаеме към този момент не ограничаване, а краткотрайно прекъсване на вноса, до момента в който контролираме пазара “, добави министърът.

Той не се ангажира със периоди. Това ще реши Европейска комисия на база изходни данни, които сме дали. Придобили сме ги от сектора и от индустриалните карти в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Георги Тахов ще повдигне настояването по-късно през днешния ден. Министрите на земеделието ще заседават до късно довечера. Засега с нас се е солидаризирала единствено Румъния.

Георги Тахов не можа да отговори на въпроса на Клуб Z какъв е делът на украинския импорт от всички импортирани у нас яйца за първата половина на годината.

Но добави, че всяка страна има проблеми поради вноса от Украйна. Така да вземем за пример Италия поискала възбрана за вноса на ориз, който в немалката си част е от Украйна и Молдова. Германия пък настояла да не се внасят препарати за растителна отбрана от някои страни.
Търговските ограничения
Автономните търговски ограничения (АТМ) във връзка с Украйна бяха признати през 2023 година от страните членки (Съвета) на Европейски Съюз. Те плануват прекратяване на митата и квотите за украинския експорт, като сега действието им е до 5 юни 2025 година

Същевременнпо бе решено Европейската комисия да задейства „ неочаквана спирачка “ и да върне митата върху сензитивните артикули от Украйна, в случай че вносът им надвиши размерите от втората половина на 2021 година и от задачите 2022 и 2023 година Чувствителна артикули са птиче месо, яйца, захар, овес, царевица, едрозърнест булгур и мед.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР