България ще поиска от Брюксел да разреши нулеви ставки за

...
България ще поиска от Брюксел да разреши нулеви ставки за
Коментари Харесай

България ще poиска ЕК да разреши нулеви ставки за търговия с Македония

България ще изиска от Брюксел да позволи нулеви ставки за търговия с Република Северна Македония. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след среща с сътрудника си Зоран Заев, който е на посещаване у нас. 

По думите на Борисов стокообменът сред двете страни сега възлиза на 605 млн. евро.

Ако Европейска комисия утвърди отпадането на митническите такси сред двете страни, се чака стокообменът да нарасне на над 1 милиарда евро, изясни той.

Борисов благодари на Европейска комисия за поддръжката по тематиката за интеграцията на Западните Балкани. Той уточни, че доста европейски дипломати са го съветвали да не избира тази тематика за българското председателство, тъй като е тежка.

Заев също изрази признателност, тъй като по думите му избирането на тази тематика е помогнало за реализирането на контракта за новото име на Македония.

Македонският министър председател добави, че през юни може да се отворят договарянията за участие на страната в Европейски Съюз.

Той сподели още, че търговията сред двете страни е повишена след подписването на контракта за добросъседство през 2017 година

Днес е подписана и стратегия за съдействие в региона на културата до 2021 година. Тя е подписана от министъра на културата Боил Банов и неговия македонски сътрудник Асаф Адеми.

Преди срещата в Министерския съвет министрите сервираха венци пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина по случай 147-годишнината от рождението на революционера. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР