България ще подкрепи пред Европейския съюз ускоряване на изграждането на

...
България ще подкрепи пред Европейския съюз ускоряване на изграждането на
Коментари Харесай

Подкрепяме РСМ за изграждане на жп инфраструктурата по Коридор VIII

България ще поддържа пред Европейския съюз ускорение на построяването на жп инфраструктурата по Коридор VIII на територията на Република Северна Македония.

Това съобщи заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски на среща с генералните шефове на шефовете на инфраструктурите на двете страни.

„ Коридор VIII е от стратегическо значение освен за Европейския съюз, а и за развиването на целия Балкански район. Тази транспортна връзка ще даде опция за увеличение на товаропотока от пристанища Варна и Бургас през Северна Македония направление Дуръс към Европа. Това ще усъвършенства доста свързаността сред двете страни “, уточни Красимир Папукчийски. 

Той посочи желанието на България да окаже експертна и методическа помощ на македонските експерти в изработването на предпроектните изследвания, както и при ръководство на плановете за рационализация на жп инфраструктурата, финансирани с европейски средства.

Заместник-министърът означи, че с изключение на построяването на жп инфраструктура, значим детайл за свързаността в посока север-юг и изток-запад, е построяването на интермодални терминали. „ До края на тази година Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ ще започва процедура за построяването на интермодален терминал в Русе, по Плана за възобновяване и резистентност “, заяви Папукчийски. Той добави, че съгласно експертната оценка, успеваемостта на транспортната система в Северна Македония ще се увеличи доста, в случай че бъдат положени старания за построяването на спомагателна инфраструктура, която да обслужва интермодалните транспорти по главните жп посоки. 

По време на диалозите бяха разисквани стадиите на развиване на плана за тунел под „ Деве хълм “, както и опциите за в допълнение финансиране. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР