България ще плати 5,9 млн. лв. на Световната банка, за

...
България ще плати 5,9 млн. лв. на Световната банка, за
Коментари Харесай

Плащаме 5,9 млн. лв. на Световната банка за тол системата

България ще заплати 5,9 млн. лева на Световната банка, с цел да изготви методика за цените на тол системата, която ще важи за камионите. Това стана ясно на съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание.

" Тарифирането ще бъде направено по методика на Европейска комисия, като сега има създадени сюжети от 12 до 20 ст. за изминат километър, като сега се работи по тях ", сподели Антон Антонов, началник на екипа за осъществяване на тол системата в Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Предвижда се тол системата да обхване 11 000 км.

Изграждането на тол системата в страната ще коства към 200 милиона лв.. Очакваният годишен доход е към 1 милиарда лева Тол системата няма да бъде за цялата републиканска пътна мрежа, а за не повече от 50-55 % от нея. Магистралите и първо и второкласните пътища би трябвало да бъдат обхванати на 100 % от тол системата.

От 2019 година ще може да купим винетка през телефона. Настоящите винетки ще бъдат сменени с електронни. Те ще се купуват против изтъкване на регистрационния номер на автомобила, както и до момента, само че ще отпадне потребността да се слага лепенка върху предното стъкло на колата.

Винетка ще може да се купи и от 500 терминала за самообслужване в страната, както и в пунктовете на огромните вериги бензиностанции.

С въвеждането на електронните винетки ще може и да се следи отдалечено дали автомобилът се движи без платена такса по първокласните пътища и автомагистралите. Догодина смяна в цените на винетките няма да има.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР