България Ще плащаме ли повече: Без свинско в хотелите Заради

...
България Ще плащаме ли повече: Без свинско в хотелите Заради
Коментари Харесай

Ще плащаме ли повече: Без свинско в хотелите

България Ще плащаме ли повече: Без свинско в хотелите Заради рецесията с африканската чума в България от ден на ден ресторантьори и хотелиери понижават свинското месо и саламите от менютата 6 август 2019, 12:03 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Ще плащаме ли повече: Без свинско в хотелите
Ще плащаме ли повече: Без свинско в хотелите
 Баща пробва да резервира децата си в България
Баща пробва да резервира децата си в България
 Пациент заплати 530 лв. за обзор в
Пациент заплати 530 лв. за обзор в " Златни пясъци "
 След Национална агенция за приходите: Нова машинация с онлайн банкирането
След Национална агенция за приходите: Нова машинация с онлайн банкирането
 Свидетели не се намесили при убийството на Коста Янков
Свидетели не се намесили при убийството на Коста Янков
 Серия тежки произшествия през август, какви са аргументите
Серия тежки произшествия през август, какви са аргументите
 Арестуваха обвинен за убийството на поклонника Коста Янков
Арестуваха обвинен за убийството на поклонника Коста Янков
 Още едно огнище на чума
Още едно огнище на чума

аради африканската чума в България от ден на ден ресторантьори и хотелиери понижават свинското месо и саламите от менютата в ол инклузив.

"Има нарастване на доставните цени – към 60 до 80 стотинки на кг. Това усилва крайните цени на продукта ", съобщи пред NOVA Кристиан Рамналиев – хотелиер.

"Колеги хотелиери към този момент са взели ограничения, като са повишили цените. Другият метод е да се понижи разнообразието на свински артикули с техни заместители ".

Драстично нарастване на цените на свинското месо в България поради рецесията с африканската чума.

Това демонстрират данните на Асоциацията за отбрана на потребителите от края на юли. В кратковременен проект повишаването ще бъде в границите на 10%, а дълготрайно до края на годината може да доближи 50%, в случай че не бъде овладяна болестта, съобщи ръководителят на асоциацията Пейо Майорски.

За една седмица кг свинско месо към този момент се е нараснала с 19 стотинки в комерсиалната мрежа. Средната цена сега е 7,60 лева за кг, която се е повишила със 7% по отношение на предходния месец. "Като намалее броят на животните в страната, обикновено е да има по-високи цени, тъй като ще се наложи импорт. Това е обикновено да се случи на пазара за месо ", разяснява той.

Преди дни стана ясно, че Гърция е забранила вноса на свинско месо от България.

Засега няма регистриран случай на чума в Гърция, оповестиха от земеделското министерство. Експерти предизвестяват, че вирусът скоро може да доближи до свинеферми в Гърция.

А през последните месеци международните цени на свинско месо също се повишават.

Причината е в разпространяването на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на международните пазари към този момент записва 30-процентен растеж напролет. В Германия повишаването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания покачването е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново покачване.

Европа е чист експортьор на свинско и България внася две трети от суровината си от Европейски Съюз.

Китай е най-големият производител в света. Заради болестта в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно големият дефицит в Китай ще увеличи и международните цени, в това число и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е импорт.

Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг интервал от време, сподели Пейо Майорски. Има действителна заплаха свиневъдството да се заличи като бранш. Това значи загуба на работни места, занаят и доходи за страната. По данни на Българската организация за сигурност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите прасета у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 година е 175 хиляди по отношение на 151 хиляди за същия интервал на 2018 година Това води до нарастване на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. свине.


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР