България Ще оцелеят ли партиите с 1 лев субсидия, скандал

...
България Ще оцелеят ли партиите с 1 лев субсидия, скандал
Коментари Харесай

Ще оцелеят ли партиите с 1 лев субсидия, скандал между БСП и ГЕРБ

България Ще оцелеят ли партиите с 1 лев дотация, скандал сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ Досега партиите взимаха по 11 лв. на глас, надлежно при 1 лев, ГЕРБ ще изгубят 11,5 млн. лева а Българска социалистическа партия, близо 10 млн. лева  Николай Киров 13 юни 2019, 12:05 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Ще оцелеят ли партиите с 1 лев дотация, скандал сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ
Ще оцелеят ли партиите с 1 лев дотация, скандал сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ
 Намерените бомби в Пловдив без аналог в новата история
Намерените бомби в Пловдив без аналог в новата история
 Жена в болница след офанзива на питбул в Монтанско
Жена в болница след офанзива на питбул в Монтанско
 Защо гъста бяла пяна покри река Струма в Перник
Защо гъста бяла пяна покри река Струма в Перник
 Жега и ясно небе без превалявания, какви градуси ни чакат
Жега и ясно небе без превалявания, какви градуси ни чакат
 Новините на NOVA - най-достоверният източник
Новините на NOVA - най-достоверният източник
 Бракониери гръмнаха кафява мечка в Рила
Бракониери гръмнаха кафява мечка в Рила
 Емил Кошлуков: Българска национална телевизия е в на практика банкрут
Емил Кошлуков: Българска национална телевизия е в на практика банкрут

лед като на първо четене беше признато понижаване на партийните дотации до 1 лев на глас, а Делян Пеевски от Движение за права и свободи стигна по-далеч и предложи политическите сили да не се субсидират от страната, поражда въпросът какви ще са следствията?

„ Няма предложение или концепция на ГЕРБ. Има решение на Министерския съвет, което беше импортирано от министър-председателя”, уточни пред NOVA депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

„ Истината е, че това, което беше заложено в предлагането, се случи. Маските паднаха. Всички популисти, които желаеха да сменят системата, да вършат революции, започнаха да плачат за своите дотации. Разбираемо. Някои партии имат празен бюджет. Изхарчен ей по този начин. Някои ще останат без малките екрани. А в последна сметка същите тези хора щяха да чупят системата”, разясни Манев и добави, че Бойко Борисов стана кмет на София без партия и държавна дотация, а с пари от немски фондации.

Манев добави, че някои политически сили не ръководят добре парите си и че дотациите на партиите в България са най-проверяваните финансови потоци. „ Популизмът е това, което основава изискванията, хората да имат вяра и да чуват неща, които са неизпълними и нереални”.

По думите на Манев единственият метод да се бориш с популизма е да изпълниш настояванията му.

Депутатът от Движение за права и свободи Халил Летифов

съобщи, че предлагането за нула лв. дотация ще бъде импортирано за гласоподаване в Народното събрание.

„ Ние с тази популистка вълна не сме се съревновавали в никакъв случай. Дори когато беше въпросният референдум, единствената партия, която съобщи позиция и беше срещу това да се понижат дотациите, беше Движение за права и свободи. Този популизъм няма да докара до нищо положително. Политическите партии би трябвало да се финансират. Разходите им са обществени. Предложението за нула лв. не е състезание за популизъм. При изискване, че дотацията няма да покрие разноските на партиите, ние би трябвало да отворим системата за финансиране и да кажем по кой модел и по какъв начин ще стане това”, добави Летифов.

Той уточни Германия, където дотацията е 1 евро на глас, само че партиите получават пари от фондации и по планове от страната, тъй че всичко е транспарантно и обществено.

„ Ако няма да е бюджетно финансиране, би трябвало да кажем модела. Единият вид е американският, който е напълно външно финансиране – от компании и физически лица, другите са европейските, които разберете, че всичките са с държавна дотация под една или друга форма”, счита депутатът от Движение за права и свободи.

Той акцентира, че до момента страната е финансирала политическата система, само че също по този начин е проверявала и разноските на партиите.

По думите на Летифов в този момент цялата политическа система и демокрацията в България ще бъдат сложени на тестване поради спора сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

Това демонстрира жанр на политическо държание от страна на ГЕРБ ,

който добре се вписва във всичките им модели. Вижте, няма какво да се лъжем. Това е една несъмнено дивашко-популистка концепция, пусната като гръмък пи-ар трик.”, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България” Александър Симов.

Според него намаляването на дотациите е „ заличаване на система, с цел да може ГЕРБ да си подсигурява политическия монопол”.

Симов счита, че ГЕРБ са реагирали неприятно на концепцията на Българска социалистическа партия, да върнат парите, които са икономисали от дотации, на страната.

Депутатът от Българска социалистическа партия разгласи, че всяко слизане от джипа на премиера Бойко Борисов коствало по 15-20 милиона. И прикани министър-председателя да се пенсионира. Симов добави, че Българска социалистическа партия поддържа понижаване на дотациите и е подготвена на договаряния по тематиката.

Вътрешна македонска революционна организация е организация на 130 години. Не е имала проблем със своето финансиране през годините .

Една от дребното партии, които имат благосъстоятелност. Но не е това въпросът. Този спор беше отворен, тъй като Българска социалистическа партия изгубиха трагично тези избори”, съобщи депутатът от „ Обединени патриоти” Александър Сиди.

Той акцентира, че „ явно има проблем”, защото ГЕРБ държи част от парите си на сметки, т.е. те са допълнително, а в това време Българска социалистическа партия изпитва непрекъснат дефицит на финансиране. Според Сиди казусът може да се реши с въвеждането на таван за дотацията, който да понижи диспропорциите във финансирането на партиите.

„ Много се надявам, че на второ четене ще стигнем до някакъв консенсус, тъй като Движение за права и свободи оферират нула лв. дотация, те знаят по какъв начин се работи с обръчи от компании, Българска социалистическа партия явно имат своята теза, ГЕРБ ще отстояват позицията си, само че с цел да мине едно решение, то би трябвало да има 121 гласа в Народното събрание и аз мисля, че гласът на разсъдъка би трябвало да бъде чут”, съобщи Сиди.

При последните парламентарни избори ГЕРБ получи 1 147 292 гласа, Българска социалистическа партия – 955 490 гласа, „ Обединени патриоти” – 318 513 гласа, Движение за права и свободи – 315 976 гласа. Досега партиите взимаха по 11 лв. на глас. Съответно при 1 лев, ГЕРБ ще изгубят 11,5 млн. лева а Българска социалистическа партия, близо 10 млн. лева
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР