България ще настоява в Акта за индустрия с нулеви нетни

...
България ще настоява в Акта за индустрия с нулеви нетни
Коментари Харесай

Президентът поиска цялата ядрена енергетика в зеления преход на ЕС

България ще упорства в Акта за промишленост с нулеви чисти излъчвания , който дава подтик на зелените технологии на Европейския съюз, да намерят място всички съществуващи нуклеарни технологии. България към този момент е изгубила доста от прекъсването на своите 4 реактора при влизането си в Европейски Съюз. Това сподели президентът Румен Радев преди началото на съвещанието на Съвета в Брюксел.

Държавният глава уточни, че все още в този нов акт се изключват избрани нуклеарни технологии и се залага единствено на дребни модулни реактори и на реактори 4-о потомство , които към момента са в развой на разработка.
 България и още 9 страни от Европейски Съюз зоват атомната сила да бъде включена в
България и още 9 страни от Европейски Съюз зоват атомната сила да бъде включена в " зеления " лист

От атомната сила имало и икономическа изгода

" Ние и до през днешния ден носим своите последици от това. Затова на нашата среща с президента на Франция Еманюел Макрон на предишното съвещание на Европейския съвет това беше една от главните тематики ", съобщи той.

Заедно с още 8 държави-членки от Европейска комисия, България поддържа и общия неофициален документ.
 Радев: На Украйна - не, само че сме подготвени да дадем снаряди на други страни
Радев: На Украйна - не, само че сме подготвени да дадем снаряди на други страни

Президентът счита, че през октомври ще ни одобряват в Шенген, само че при интензивно Народно събрание

Държавният глава открои също по този начин смисъла на българската самодейност " Solidarity Ring " в региона на енергетиката, с която по предложение на страната ни се сплотяват газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Така спомагателните количества природен газ от Азербайджан, контрактувани от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен през м.г, могат доста бързо да бъдат пренесени към Европа. " В края на април по моя покана президентът на Азербайджан Илхам Алиев още веднъж ще бъде в България, с цел да сключим меморандум, т.е. България от страна, през която преминаваше единствено съветски газ, се трансформира в деен разпределител на газ от разнообразни източници и става поръчител за енергийната сигурност в района ", акцентира президентът.

Служебното държавно управление не се е отказало от средствата от Фонда за обективен преход за тази година, съобщи още президентът.
 Слънчевата сила се обрисува като огромния победител в енергийния преход
Слънчевата сила се обрисува като огромния победител в енергийния преход

Рекордни конфигурирани мощности в Китай, Съединени американски щати, Германия и Холандия

За тази година България следва да получи 800 млн. евро, като изискването е до края на годината да показа своите проекти за обективен преход, съгласувани с трите области - Стара Загора, Кюстендил, Перник и за тази цел се работи интензивно с еврокомисаря по доближаване и промени Елиза Ферейра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР